nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Modern teknik ger småföretagare smidigare vardag

En ny undersökning från Visma visar att bland småföretagare uppger två av tre, 67 procent, att de kan sköta företagets administration från annat håll än arbetsplatsen tack vare webbaserade lösningar.

– En stor fördel med dagens moderna teknik är just flexibiliteten, att du kan jobba med ditt företag när och var det passar dig. Det är lättare än någonsin för småföretagare att få livspusslet att gå ihop, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Vismas undersökning visar att många småföretagare under dagtid även sköter andra sysslor än de som rör företaget. På frågan om de har gjort privata sysslor under kontorstid det senaste året svarade majoriteten att de har gjort det. Av småföretagarna svarar 65 procent att de har gått till tandläkaren eller läkaren, 56 procent att de har handlat, 41 procent att de har tränat och 25 procent att de har lämnat och hämtat barn på förskolan.

Att kunna sköta faktureringen i väntrummet hos läkaren eller göra inköp på bussen till hämtningen på förskolan innebär en stor frihet för många. Hela åtta av tio småföretagare i undersökningen, 85 procent, uppskattar möjligheten att kunna sköta privata sysslor på dagtid och tycker att det hjälper dem att få en smidigare vardag. Bara 4 procent uppger att det stressar dem att kunna utföra andra sysslor under kontorstid.

– Digitaliseringen innebär stora möjligheter för små och medelstora företag. Utöver en mer flexibel vardag kan de öka sin effektivitet och spara tid som kan läggas på att utveckla affärerna istället. Numera når man lätt ut till helt andra marknader än tidigare och det är enklare att utveckla smarta produkter och tjänster, konstaterar Boo Gunnarson.

Undersökningen genomfördes via e-post till omkring 18 000 småföretag. Sammanlagt svarade 965 företag på frågorna.

Taggar:,

Fler nyheter

Slarv med säkerheten för USB-enheter

Det är dåligt ställt med svenskarnas vanor för att skydda sina USB-enheter visar en undersökning beställd av it-företaget Kingston Digital. Hälften av alla yrkesverksamma har inga säkerhetsåtgärder för att skydda dessa – något som kan stå företag dyrt.

Ny bok om Management Innovation

Managementkonsulten Knut Fahlén är aktuell med den nya boken ”Dynamic Management Strategy”. I den lyfter han upp hur företag kan bli mer agila och bättre anpassade till dagens snabbrörliga verklighet. 

Sälja företaget och säkra framtiden

Krönika

Att släppa taget om sitt företag – sin egen baby – är allt annat än lätt. Det är oundvikligt att man som ägare förr eller senare ställs inför frågan: Vem ska ta över rodret när jag inte längre vill vara vd?

Prisad för sitt starka ledarskap

Kristina Fransson, Orkla Foods Sverige, har fått priset Årets Supply Chain Professional som delas ut av Silf och Accenture till den supply chain- eller inköpschef som åstadkommit framstående mätbara resultat av förändringsarbeten som väsentlig påverkat företagets resultat.

Medarbetare positiva till AI

En enkät genomförd på uppdrag av it-företaget Fujitsu visar att hela åtta av tio av anställda på medelstora företag från sju länder och regioner, däribland Norden, ställer sig positiva till AI som en positiv kraft som kan underlätta arbetsvardagen.

Ingen press på vd:n kring digitalisering

Bara en fjärdedel av svenska vd:ar upplever påtryckningar ifrån styrelsen när det kommer till digitaliseringen av verksamheten. Detta trots att nästan 30 procent av de undersökta bolagen helt saknar en formaliserad plan för den digitala omställningen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här