nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Jörgen Svedberg, Canea Partner Group, är krönikör hos Vd-tidningen.

Millenials har börjat nu, förstår ni dem?

Förra veckan jobbade jag med ett fastighetsbolag, inte speciellt beroende av yngre medarbetare. Ändå gick det upp ett ljus både för mig och för kunden. Det går inte att vänta och se längre! 30-åriga Millenials påverkar redan organisationer mer än de flesta tror.

Frågan är om ni tänkt till kring vad detta betyder i praktiken och börjat agera?

Vad är då viktigast för dem?

Det finns myter om att de tänker helt annorlunda än äldre generationer, några säkerligen överdrivna. Dock, hur man än vrider och vänder på det sticker några saker ut. I en undersökning gjord i september av Svenskt Kvalitetsindex på uppdrag av Academic Work ligger ”Bra chef ”som nummer ett och ”Bra stämning” som nummer två på tio-i-topp listan av kriterier när de väljer arbetsgivare. ”Tydlig företagskultur” ligger som nummer sex. Lönevillkor är viktigt som nummer tre, men det är i princip det enda ”hårda” kriteriet på listan numera.

Hur dyrt är det att inte klara anställa eller att tappa de som jobbat 1-2 år?

Jag får intrycket av att många (jag har själv slarvat själv tidigare) inte räknar ordentligt på vad det kostar att inte kunna anställa när det behövs full leveranskapacitet. Och förmodligen är det ännu dyrare att tappa medarbetare som precis är klara med upplärning och blivit varma i kläderna. Lojaliteten och tålmodigheten hos de yngre är klart lägre, det är en av myterna som är sanning enligt flera studier. Har ni inte räknat, gör det.

Vad en del ledningsgrupper gör framgångsrikt

De ställer sig frågan i strategiarbetet; hur viktigt är detta för oss om vi jämför med andra utmaningar vi har? Om ni inte redan gjort det, se till att flytta upp chefsutveckling och arbete med att tydliggöra och stärka företagskulturen i prioritet. Jämställ dessa investeringar och räkna på projekten som om det vore investeringar i produktionen eller i ”teknikparken”. Smält ihop varumärkesarbetet, det som marknadsavdelningen gör med det som hr-avdelningen gör (employer branding) om ni inte redan gjort det. Alltför många arbetar ännu parallellt med detta när det hänger helt ihop. Och lyft in delar av arbetet i ledningsgruppen, företagskulturen och varumärket är själen, det går inte att delegera bort.

Mer praktiska idéer kan vara…

• Sätt ihop en åldersmixad arbetsgrupp och jobba fram prioriterade aktiviteter för att få de yngre att bli aktiva varumärkesambassadörer i social media. Till exempel hälften från ledningen och hälften under 30 år.

• Starta ett ”omvänt” mentorprogram, se till att alla i ledningen får varsin ung mentor, där ni arbetar med att förstå nästa generations viktiga frågor och sätt att kommunicera.

• Känner ni er inte hemma i vilka sociala media kanaler som är viktiga för er och hur de kan fungerar. Ta en utbildningsdag!

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hållbarhet en viktig fråga

En ny rapport visar att potentiella medarbetare anser att företag och organisationer som arbetar aktivt med hållbarhet har högre attraktionskraft. Likaså är det viktigt för många verksamheter att vara etablerade i en kommun som arbetar för hållbar utveckling.

AI kan hjälpa ledare

En ny studie visar att Artificiell intelligent, AI, förstärker framgångsrika ledares färdigheter, hjälper dem att sätta bättre mål och frigöra tid. AI kan hjälpa ledare att vara just ledare.

Nytt verktyg som stöttar chefer

Prevent har tillsammans med Svenskt Näringsliv, LO och PTK tagit fram ett enkelt webbverktyg som ger tips och råd om hur man som ledare skapar en hållbar arbetsmiljö där alla trivs och känner sig delaktiga.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här