nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Rätt ordförande i styrelsen kan vara skillnaden mellan ett kreativt och ett orkeslöst styrelsearbete, visar Daniel Yar Hamidis forskning FOTO: Högskolan i Halmstad

Luttrad styrelseordförande kan hämma utveckling

Etablerade sanningar och lång erfarenhet av styrelsearbete, kan medverka till att en bolagsstyrelse bromsar både utveckling och innovation, visar forskning.

Att vara vara en aktiv och en innovationsdrivande styrelse är inte nödvändigtvis samma sak. Det slår innovationsforskaren Daniel Yar Hamidi fast i en avhandling. 

Daniel Yar Hamidis forskning visar att styrelser i små och medelstora företag i hög utsträckning präglas av styrelsens ordförande. Hans eller hennes kunskaper, erfarenhet, ledarskap och beteende spelar därför en avgörande roll för små och medelstora företags utveckling och innovationsgrad.

Oförmåga att tänka nytt

En av de mer uppseendeväckande slutsatserna  i avhandlingen, är att en styrelseordförande med lång erfarenhet av en viss bransch omedvetet kan motverka förnyelse och utveckling av ett bolags verksamhet.

– En aktiv styrelse kan faktiskt hindra utvecklingen. Det krävs helt andra ingredienser för att skapa en innovationsdrivande styrelse, utöver de grundläggande faktorerna för styrelsearbetet. En ordförande med lång branscherfarenhet är inte alltid benägen att ta till sig nytt. Därför är styrelsens sammansättning mycket viktig, men också att styrelsens ordförande tar vara på alla idéer som kommer upp, säger Daniel Yar Hamidi.

 

LÄS MER: Governance for Innovation – Board Leadership and Value Creation in Entrepreneurial Firms av Daniel Yar Hamidi. Hela avhandlingen finns att hämta som pdf här

Fler nyheter

Så upptäcker du en psykopat

De är charmiga, specialister på retorik och experter på att manipulera. De lovar guld och gröna skogar men skapar psykosocialt lidande och ekonomiskt svinn i mångmiljardklassen. Här är tipsen för att upptäcka en psykopat.

Nu startar Vd-tidningen Premium

Artiklar

Vd-tidningen satsar allt mer på att bli digital. Idag startar vi därför vår premium-tjänst. Under Vd-tidningen Premium kommer våra prenumeranter få exklusiv tillgång till fördjupade nyheter och en digital kunskapsbank på vår sajt, förutom själva magasinet.

Ny bok om konsten att välja rätt chef

Författaren och ledaren Maria Uggelberg har kommit ut med boken ”Allt är chefens fel – om att välja rätt chef för att må bra på jobbet”. Boken handlar om hur man förstår vilken typ av ledarskap och företagskultur som råder på ens arbetsplats.

Vintergatan ett stöd i utvecklingen

Den 11 april kommer Cecila Nordén, verksamhetsarkitekt vid IRM, ut med boken ”Vintergatan - din verksamhetskarta” där hon berättar om denna modell för verksamhetsutveckling. En metod som utvecklats tillsammans med TUI och ett trettiotal andra företag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här