nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Ledarskap i ett kreativt kaos

Kaos är inget jag vill ska känneteckna mitt ledarskap. Ordning, tydlighet, effektivitet är det jag eftersträvar. Där alla vet exakt vad de ska göra, och hur.

Men faktum är att kaoset också har en viktig roll att spela. När ingenting är förutsägbart tvingas man tänka och själv söka ordningen. Där hjälper inga förutbestämda mallar, där måste den kreativa förmåga kliva in. I en artikel i detta nummer kan du läsa om vad som hände med chefer som i ett experiment översköljdes av konst, litteratur och musik. I det konstnärliga kaoset utvecklades cheferna på ett sätt som en traditionell ledarskapskurs inte ens var i närheten av. Kaos och kreativitet behövs för att hjälpa oss att släppa kontrollen för en stund och se möjligheterna utanför vardagens inrutade rutiner.

Frågan är bara, hur kan vi skapa lagom mycket kaos på jobbet så vår kreativitet släpps fram?

Kanske kan leksaksbilar, konstiga möbler och modellera vara vägen till nytänkande och innovation? En forskare vid Lunds universitet ska studera detta, hur leksaker i mötesrummet påverkar kreativiteten. Idén är att lekfullhet påverkar den inre motivationen, men om det funkar i praktiken återstår att se. Det forskaren ser som ett möjligt hinder är att man inte törs släppa fram lekfullheten av rädsla för att framstå som fånig.

När jag lyssnade till Clarion Hotels vd Marcus Majewski på vår systertidnings konferens Kvalitetsmagasinet Live tidigare i våras, lyfte han fram snällhet som en av de viktigaste ledaregenskaperna. Då menade han inte mesigt snäll, utan mer i betydelsen att skapa en trygg atmosfär där medarbetarna törs vara ärliga och släppa fram sina tankar, idéer och förslag på förändringar.

Som ledare i en organisation gäller det alltså att skapa miljöer där det är ok att vara fånig, där medarbetarna förutsätts kliva utanför de vanliga ramarna, men där de också känner trygghet i att våga ta kliv på osäker mark. Först där kan nya perspektiv bli synliga och innovativa idéer ta plats. Kanske behöver vi kaoset för att inte stagnera. Och som ledare ha förmågan att vara snäll i ett kreativt kaos.

Taggar:

Fler nyheter

7 fallgropar för nya vd:ar

Michael D. Watkins, professor i ledarskap och organisationsförändringar vid IMD, konstaterar att de första månaderna på det nya vd-jobbet kan vara avgörande för om vd:n blir framgångsrik eller inte. Han lyfter fram sju vanliga fallgropar för nya vd:ar.

Så upptäcker du en psykopat

De är charmiga, specialister på retorik och experter på att manipulera. De lovar guld och gröna skogar men skapar psykosocialt lidande och ekonomiskt svinn i mångmiljardklassen. Här är tipsen för att upptäcka en psykopat.

Nu startar Vd-tidningen Premium

Artiklar

Vd-tidningen satsar allt mer på att bli digital. Idag startar vi därför vår premium-tjänst. Under Vd-tidningen Premium kommer våra prenumeranter få exklusiv tillgång till fördjupade nyheter och en digital kunskapsbank på vår sajt, förutom själva magasinet.

Ny bok om konsten att välja rätt chef

Författaren och ledaren Maria Uggelberg har kommit ut med boken ”Allt är chefens fel – om att välja rätt chef för att må bra på jobbet”. Boken handlar om hur man förstår vilken typ av ledarskap och företagskultur som råder på ens arbetsplats.

Vintergatan ett stöd i utvecklingen

Den 11 april kommer Cecila Nordén, verksamhetsarkitekt vid IRM, ut med boken ”Vintergatan - din verksamhetskarta” där hon berättar om denna modell för verksamhetsutveckling. En metod som utvecklats tillsammans med TUI och ett trettiotal andra företag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här