nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Nätverk
Det är i utkanten av ditt nätverk du kan få nya intryck och kunskaper. FOTO: Shutterstock

Låt inte missuppfattningar om att nätverka hindra dig

Ryggar du tillbaka inför blotta tanken på att nätverka? Ta då en titt på om det kan vara någon av de här fem missuppfattningarna som hindrar dig.

Missuppfattning 1: Nätverkande är slöseri med tid.

Nätverk kan ge dig information som du annars inte fått, vara bollplank för dina idéer och vara till hjälp när du måste fixa en uppgift snabbt. Men att nätverka betyder inte att du ska hålla kontakt med en massa människor, eller alla som vill nätverka med dig. Då tar det troligen mer tid än det ger tillbaka.

Det som behövs för att ett nätverk ska vara värt tiden är att du tänker igenom vilka personer som är viktiga för dig utifrån det du behöver i ditt jobb och att du sedan försöker knyta kontakt med just dem.

Missuppfattning 2: Bara de som har anlag för att nätverka blir bra på det.

Många tror att bara extroverta personer kan bli bra på att nätverka, men som med allting annat handlar det snarare om hur mycket kraft vi lägger på att lyckas. Tänk inte ”jag kan aldrig lära mig” utan gå in för att du kan lika väl som alla andra.

Missuppfattning 3: Relationer borde växa fram naturligt.

Många tycker att det nästan är oetiskt att lära känna någon för att det är bra strategiskt. Men att nätverka handlar om att ni båda ska få något ut av det. Tanken är att få olika perspektiv och kunskaper. De personer vi naturligt blir kompis med är ofta för lika oss själva för att ge de perspektiven.

Missuppfattning 4: Nätverkande är manipulativt.

En del människor väljer bort nätverkande för att det skulle vara ett sätt att få otillbörliga fördelar. Andra ser nätverkande som något ömsesidigt där man ger tillbaka lika mycket som man får ut av det. Ett tips är att prova och se om nätverk ger något både för dig själv och ditt företag eller organisation.

Missuppfattning 5: De nära relationerna ger mest.

Självklart är de personer du har nära relationer med viktiga. Men, återigen, det är personer som du bara känner lite mer avlägset eller inte träffar så ofta som kan ge nya infallsvinklar och information du annars inte hade fått. Och det är de som i sin tur är nyckeln till att utvidga ditt nätverk ännu mera. 

Källa: Harvard Business Review

Fler nyheter

Så upptäcker du en psykopat

De är charmiga, specialister på retorik och experter på att manipulera. De lovar guld och gröna skogar men skapar psykosocialt lidande och ekonomiskt svinn i mångmiljardklassen. Här är tipsen för att upptäcka en psykopat.

Nu startar Vd-tidningen Premium

Artiklar

Vd-tidningen satsar allt mer på att bli digital. Idag startar vi därför vår premium-tjänst. Under Vd-tidningen Premium kommer våra prenumeranter få exklusiv tillgång till fördjupade nyheter och en digital kunskapsbank på vår sajt, förutom själva magasinet.

Ny bok om konsten att välja rätt chef

Författaren och ledaren Maria Uggelberg har kommit ut med boken ”Allt är chefens fel – om att välja rätt chef för att må bra på jobbet”. Boken handlar om hur man förstår vilken typ av ledarskap och företagskultur som råder på ens arbetsplats.

Vintergatan ett stöd i utvecklingen

Den 11 april kommer Cecila Nordén, verksamhetsarkitekt vid IRM, ut med boken ”Vintergatan - din verksamhetskarta” där hon berättar om denna modell för verksamhetsutveckling. En metod som utvecklats tillsammans med TUI och ett trettiotal andra företag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här