Att äta middag på egen hand är ofta en del av vardagen för affärsresenärer. Restaurangen Oaxen Slip erbjuder soloätande fredagar och onsdagar för att nå dem som är i Stockholm under arbetsveckan.
Allt man behöver göra är att boka sin plats, sällskap och meny blir en överraskning. Solo är en”sharing-måltid” som fungerar som en familjemiddag där man delar med hela bordet. Det finns bara ett krav, man måste komma ensam – inga kollegor, inga kunder eller kompisgäng.
Läs mer: 3 tips för att hålla dig i form under affärsresan
Affärsresenärer arbetar ofta i ett högt tempo med resor, möten och deadlines när de är på tjänsteresa. Utan hemmets vardagsmåsten har de å andra sidan mer tid för umgänge, kultur och restaurangbesök. Ofta blir det ändå snabbmat eller något enkelt på hotellet i sällskap av mobilen, datorn eller TV. Några orsaker är tidsbrist, få vänner på plats eller att man känner sig obekväm med att gå ut och äta på egen hand.
– Så många som en fjärdedel av affärsresenärerna uppger att de söker efter sammanhang där de kan äta tillsammans med andra. Att äta ute på egen hand upplever många som ett problem då kulturen inte funnits i Sverige tidigare och att kompetens att ta hand om ensamätare saknas, säger Joachim Sundqvist, forskare vid Umeå Universitet.
Han genomför nu forskningsprojektet ”Äta ute – en studie av besökares aktiviteter relaterad till mat-och måltider.”
– De som är i Stockholm för affärer äter ofta middag på egen hand. Vi vill skapa en plats där de kan göra det tillsammans, berättar Agneta Green en av grundarna till Oaxen Krog och Slip.