nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Foto: Adobe Stock

Lanserar soloätande för affärsresenärer

Restaurangen Oaxen Slip på Djurgården i Stockholm lanserade under hösten 2018 konceptet Oaxen Slip Solo för affärsresenärer som vill eller behöver äta ute på egen hand.

Att äta middag på egen hand är ofta en del av vardagen för affärsresenärer. Restaurangen Oaxen Slip erbjuder soloätande fredagar och onsdagar för att nå dem som är i Stockholm under arbetsveckan.

Allt man behöver göra är att boka sin plats, sällskap och meny blir en överraskning. Solo är en”sharing-måltid” som fungerar som en familjemiddag där man delar med hela bordet. Det finns bara ett krav, man måste komma ensam – inga kollegor, inga kunder eller kompisgäng.

Läs mer: 3 tips för att hålla dig i form under affärsresan

Affärsresenärer arbetar ofta i ett högt tempo med resor, möten och deadlines när de är på tjänsteresa. Utan hemmets vardagsmåsten har de å andra sidan mer tid för umgänge, kultur och restaurangbesök. Ofta blir det ändå snabbmat eller något enkelt på hotellet i sällskap av mobilen, datorn eller TV. Några orsaker är tidsbrist, få vänner på plats eller att man känner sig obekväm med att gå ut och äta på egen hand.

– Så många som en fjärdedel av affärsresenärerna uppger att de söker efter sammanhang där de kan äta tillsammans med andra. Att äta ute på egen hand upplever många som ett problem då kulturen inte funnits i Sverige tidigare och att kompetens att ta hand om ensamätare saknas, säger Joachim Sundqvist, forskare vid Umeå Universitet.

Han genomför nu forskningsprojektet ”Äta ute – en studie av besökares aktiviteter relaterad till mat-och måltider.”

– De som är i Stockholm för affärer äter ofta middag på egen hand. Vi vill skapa en plats där de kan göra det tillsammans, berättar Agneta Green en av grundarna till Oaxen Krog och Slip.

Fler nyheter

Tabbar som bygger framgång

Entreprenören Ulf Mazur har skrivit ”Lilla boken om…Tabbekvoten” som är en ryggsäck fylld med tabbar. Han vänder sig mot den ”leta fel kultur” som råder i Sverige och på många företag. Det är en metafor för att få medarbetare att våga göra mer på jobbet och prova fler och nya sätt för att utveckla verksamheten.

Framtidens kvinnliga ledare 2019 korad

När chefsorganisationen Ledarna rankar landets främsta 75 chefer som är kvinnor upp till 35 år hamnar Stina Andersson, som nyligen tog en nyskapad nyckelroll i koncernen Axel Johnsson som Chief Operating Officer, högst upp på listan. Hennes långsiktiga målsättning är att bli vd för ett stort företag.

Jobbrelaterad stress ett stort arbetsmiljöproblem

En ny undersökning visar att över hälften av svenskarna upplever stress på jobbet varje vecka, och en av fem gör det dagligen. Undersökningen visar också att dubbelt så många kvinnor som män har varit sjukskrivna på grund av stress de senaste tre åren och att många företag misslyckas i det förebyggande arbetet med att motverka stress.

Konsten att hitta rätt i apparnas värld

Det gäller att hitta brytpunkten mellan artificiell intelligens som ger superkrafter och en nästan oändlig kapacitet med det vi människor har och som maskiner saknar: visioner, känslor, värderingar och viljan att bidra.

Helhetstänk viktigt vid vd:s löneförhandling

Enligt statistik från Svenskt Näringsliv låg medianlönen för en svensk vd 2017 på 76 000 kronor i månaden. Men när en blivande vd ska förhandla om lönen gäller det att väga in mycket mer än kronor och ören.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här