nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Man begravd i papper på sitt skrivbord
Inse att det dagliga arbetet aldrig blir klart. Gör det "good enough" och avsätt i stället tid för att utveckla dig själv och företaget. FOTO: Shutterstock

Skjut vardagen åt sidan och tänk på framtiden

”Jag borde fundera över nya och bättre sätt för oss att jobba, men jag har ju så mycket att göra hela tiden.” Om du tänker så är du knappast ensam. Här är några knep för att sluta skjuta upp framtiden till en annan dag.

Vill du att du och företaget är kvar där ni är nu eller vill du att ni ska tar er någon annanstans?
För de flesta är svaret självklart. Ni vill och behöver utvecklas och då är sanningen att det inte kommer att hända av sig självt.
Oavsett vad du vill åstadkomma – starta ett nytt bolag, lansera en ny produkt eller utveckla din förmåga att coacha – så fungerar det inte att bara sätta igång, utan oftast måste du planera, lära nytt och träna.

Motigt att lära det du inte kan

Mentalt kan det kännas tufft – nya kunskaper kan verkar omöjliga att bli bra på och samtidigt kan du tvivla på om det kommer att ge den nytt du har tänkt. Det är lätt att tänka att ”Här sitter jag och tränar på att hålla coachingsamtal fastän jag är jättedålig på det.” eller ”Det här med digitalisering, jag är ju så hopplöst efter alla unga. Det är ingen idé”. Men, återigen, för att vinna någon måste du satsa – också på att lära dig.
Om du lägger de dagliga sysslorna åt sidan en stund kommer varken världen eller företaget att falla samman. Det troliga är att du kommer att göra det du behöver göra ”good enough” – tillräckligt bra.
Om du inte lägger dem åt sidan utan skjuter utvecklingen på framtiden så blir ni kvar där ni är. Det är den stora risken.

Källa: Harvard Business Review

Fler nyheter

7 fallgropar för nya vd:ar

Michael D. Watkins, professor i ledarskap och organisationsförändringar vid IMD, konstaterar att de första månaderna på det nya vd-jobbet kan vara avgörande för om vd:n blir framgångsrik eller inte. Han lyfter fram sju vanliga fallgropar för nya vd:ar.

Så upptäcker du en psykopat

De är charmiga, specialister på retorik och experter på att manipulera. De lovar guld och gröna skogar men skapar psykosocialt lidande och ekonomiskt svinn i mångmiljardklassen. Här är tipsen för att upptäcka en psykopat.

Nu startar Vd-tidningen Premium

Artiklar

Vd-tidningen satsar allt mer på att bli digital. Idag startar vi därför vår premium-tjänst. Under Vd-tidningen Premium kommer våra prenumeranter få exklusiv tillgång till fördjupade nyheter och en digital kunskapsbank på vår sajt, förutom själva magasinet.

Ny bok om konsten att välja rätt chef

Författaren och ledaren Maria Uggelberg har kommit ut med boken ”Allt är chefens fel – om att välja rätt chef för att må bra på jobbet”. Boken handlar om hur man förstår vilken typ av ledarskap och företagskultur som råder på ens arbetsplats.

Vintergatan ett stöd i utvecklingen

Den 11 april kommer Cecila Nordén, verksamhetsarkitekt vid IRM, ut med boken ”Vintergatan - din verksamhetskarta” där hon berättar om denna modell för verksamhetsutveckling. En metod som utvecklats tillsammans med TUI och ett trettiotal andra företag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här