nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Elin Lemel

Kön styr ekonomernas löner

En färsk analys visar att en kvinnlig ekonom tjänar i genomsnitt 11,6 procent mindre än en manlig ekonom som är i samma ålder, har samma befattning och arbetar i samma sektor.

– Det är helt oacceptabelt att kön styr lön, säger Elin Lemel, ombudsman på fackförbundet Civilekonomerna som presenterar analysen som bygger på deras senaste löneenkät bland 11 000 medlemmar.

Analysen har tagit hänsyn till att män är överpresenterade på chefsbefattningar, har något högre medelålder och att kvinnor i större utsträckning arbetar i offentlig sektor. Rensat från dessa faktorer återstår oförklarade löneskillnader på närmare 12 procent.

– Utvecklingen går åt fel håll. Fyra år tillbaka i tiden var löneskillnaden 10,7 procent, berättar Elin Lemel.

Läs mer: Manliga ekonomer får snabbare tyngre chefsjobb

Siffrorna visar enligt henne att arbetsgivarna fortfarande inte tar frågan om jämställda löner på tillräckligt stort allvar och att det inte alltid är kompetens och prestation som avgör utgången i löneförhandlingen.

– Även om de flesta arbetsgivare inte medvetet lönediskriminerar blir resultatet olika lön för lika arbete.

Läs mer: Vd:n tjänar mest av alla ekonomer

En viktig vattendelare när det gäller löneutvecklingen är föräldraledigheten där kvinnorna ofta är hemma längre än männen vilket straffar sig i form av bromsad karriär och sämre löneutveckling. Dessutom slår perioder av deltidsarbete hårt mot pensionen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Akta dig för chefer som skriker åt sina barn

Krönika

Brukar du notera hur människor behandlar, pratar med eller pratar om, sina barn? Det kan vara en god indikation på med vilket anslag de också bemöter, eller kommer att bemöta, sina medarbetare. Föräldraskap är intimt förknippat med ledarskap. Föräldraskap ÄR i många dimensioner ledarskap. Skillnaden ligger kanske i att i föräldraskapet lägger man oftare bort […]

Digitalisering suddar ut gräns mellan arbete och familjeliv

I en ny studie som forskare vid tre svenska universitet gjort visas att den ökade användningen av digital teknik på ett grundläggande sätt påverkat organisering av arbete och i förlängningen även arbetsförhållanden i dagens arbetsliv. Utvecklingen har bidragit till att tidigare tydliga gränser mellan arbete och övrigt liv suddats ut.

5 tips till en ny chef

Med chefsrollen följer många nya uppgifter och nya utmaningar att bita i. It-företaget Flex Applications har sammanställt 5 tips till en ny chef.

Mejl – elak tidstjuv eller viktig kommunikationskanal?

Mejl är ett kommunikationsverktyg som alla vd:ar använder på olika sätt. Men det gäller att hantera mejlen på rätt sätt så att man inte drunknar i sin mejlbox. Att införa en mejlpolicy i företaget kan vara ett bra sätt att få ordning på torpet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här