nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Kommunerna med bäst företagsklimat

Solna har det bästa lokala företagsklimatet enligt Svenskt Näringslivs nya rankning av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Årets klättrare är Oxelösund och allra sist på listan hamnar Smedjebacken.

I årets rankning av företagsklimatet i Sveriges kommuner är det återigen Solna som tar guldplaceringen. Ny tvåa blir Sollentuna, följd av Upplands Väsby.

– I år är det Stockholmskommunerna som dominerar i toppen. Sollentuna har haft topplaceringar förut, men för Upplands Väsby är det första gången, säger Carolina Brånby, ansvarig för lokalt företagsklimat på Svenskt Näringsliv.

Sörmland framåt i raketfart

Årets raket är Oxelösund som lyfter 130 placeringar och hamnar på plats 134.

– Utvecklingen är mycket positiv i flera Sörmlandskommuner. Även Vingåker, Katrineholm och Eskilstuna tar rejäla kliv framåt. Katrineholm erövrar sin överlägset bästa position någonsin, plats 121. Det är spännande att följa kommuner som omvandlas och utvecklas, säger Carolina Brånby.

Norrland och storkommunerna avancerar

Årets ranking visar också att flera kommuner i Norrland avancerar. Bjurholm klättrar till plats 38 och går därmed om Timrå som bästa Norrlandskommun. Förra årets jumbo, Sollefteå, klättrar hela 45 placeringar.

Flera större kommuner såsom Helsingborg, Stockholm, Linköping och Västerås klättrar flera placeringar och återfinns bland de 40 bästa. Sist i årets rankning hamnar Smedjebacken i Dalarna.

Undersökningen baseras till två tredjedelar på enkätsvar från totalt 31 000 företagare och till en tredjedel på statistik från SCB och UC. Svenskt näringslivs definition av företagsklimat är summan av de institutioner, attityder, regler och kunskaper som möter företagaren i vardagen.

Fler nyheter

Framtidens kvinnliga ledare 2019 korad

När chefsorganisationen Ledarna rankar landets främsta 75 chefer som är kvinnor upp till 35 år hamnar Stina Andersson, som nyligen tog en nyskapad nyckelroll i koncernen Axel Johnsson som Chief Operating Officer, högst upp på listan. Hennes långsiktiga målsättning är att bli vd för ett stort företag.

Jobbrelaterad stress ett stort arbetsmiljöproblem

En ny undersökning visar att över hälften av svenskarna upplever stress på jobbet varje vecka, och en av fem gör det dagligen. Undersökningen visar också att dubbelt så många kvinnor som män har varit sjukskrivna på grund av stress de senaste tre åren och att många företag misslyckas i det förebyggande arbetet med att motverka stress.

Konsten att hitta rätt i apparnas värld

Det gäller att hitta brytpunkten mellan artificiell intelligens som ger superkrafter och en nästan oändlig kapacitet med det vi människor har och som maskiner saknar: visioner, känslor, värderingar och viljan att bidra.

Helhetstänk viktigt vid vd:s löneförhandling

Enligt statistik från Svenskt Näringsliv låg medianlönen för en svensk vd 2017 på 76 000 kronor i månaden. Men när en blivande vd ska förhandla om lönen gäller det att väga in mycket mer än kronor och ören.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här