nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Kommunerna med bäst företagsklimat

Solna har det bästa lokala företagsklimatet enligt Svenskt Näringslivs nya rankning av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Årets klättrare är Oxelösund och allra sist på listan hamnar Smedjebacken.

I årets rankning av företagsklimatet i Sveriges kommuner är det återigen Solna som tar guldplaceringen. Ny tvåa blir Sollentuna, följd av Upplands Väsby.

– I år är det Stockholmskommunerna som dominerar i toppen. Sollentuna har haft topplaceringar förut, men för Upplands Väsby är det första gången, säger Carolina Brånby, ansvarig för lokalt företagsklimat på Svenskt Näringsliv.

Sörmland framåt i raketfart

Årets raket är Oxelösund som lyfter 130 placeringar och hamnar på plats 134.

– Utvecklingen är mycket positiv i flera Sörmlandskommuner. Även Vingåker, Katrineholm och Eskilstuna tar rejäla kliv framåt. Katrineholm erövrar sin överlägset bästa position någonsin, plats 121. Det är spännande att följa kommuner som omvandlas och utvecklas, säger Carolina Brånby.

Norrland och storkommunerna avancerar

Årets ranking visar också att flera kommuner i Norrland avancerar. Bjurholm klättrar till plats 38 och går därmed om Timrå som bästa Norrlandskommun. Förra årets jumbo, Sollefteå, klättrar hela 45 placeringar.

Flera större kommuner såsom Helsingborg, Stockholm, Linköping och Västerås klättrar flera placeringar och återfinns bland de 40 bästa. Sist i årets rankning hamnar Smedjebacken i Dalarna.

Undersökningen baseras till två tredjedelar på enkätsvar från totalt 31 000 företagare och till en tredjedel på statistik från SCB och UC. Svenskt näringslivs definition av företagsklimat är summan av de institutioner, attityder, regler och kunskaper som möter företagaren i vardagen.

Fler nyheter

7 fallgropar för nya vd:ar

Michael D. Watkins, professor i ledarskap och organisationsförändringar vid IMD, konstaterar att de första månaderna på det nya vd-jobbet kan vara avgörande för om vd:n blir framgångsrik eller inte. Han lyfter fram sju vanliga fallgropar för nya vd:ar.

Så upptäcker du en psykopat

De är charmiga, specialister på retorik och experter på att manipulera. De lovar guld och gröna skogar men skapar psykosocialt lidande och ekonomiskt svinn i mångmiljardklassen. Här är tipsen för att upptäcka en psykopat.

Nu startar Vd-tidningen Premium

Artiklar

Vd-tidningen satsar allt mer på att bli digital. Idag startar vi därför vår premium-tjänst. Under Vd-tidningen Premium kommer våra prenumeranter få exklusiv tillgång till fördjupade nyheter och en digital kunskapsbank på vår sajt, förutom själva magasinet.

Ny bok om konsten att välja rätt chef

Författaren och ledaren Maria Uggelberg har kommit ut med boken ”Allt är chefens fel – om att välja rätt chef för att må bra på jobbet”. Boken handlar om hur man förstår vilken typ av ledarskap och företagskultur som råder på ens arbetsplats.

Vintergatan ett stöd i utvecklingen

Den 11 april kommer Cecila Nordén, verksamhetsarkitekt vid IRM, ut med boken ”Vintergatan - din verksamhetskarta” där hon berättar om denna modell för verksamhetsutveckling. En metod som utvecklats tillsammans med TUI och ett trettiotal andra företag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här