nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Kjell är en vd på plats

Kjell Fröjdendahl har jobbat 32 år inom samma, medelstora byggbolag och tycker det är viktigare att sköta om det man har än att propsa på att växa med si eller så många procent om året. Möt en helt vanlig vd.

Vad beskriver en vanlig svensk vd i en helt vanlig bransch? Vad får man om man googlar? Ungefär så tänkte Vd-redaktionen när vi bestämde oss för att skriva om någon som inte vunnit priser, som inte synts så mycket i media eller medverkat i någon skandal. Efter att vi insett att vi inte skrivit så mycket om byggbranschen, eller företag söder om Stockholm, avgränsade vi researchen och ett namn dök upp på skärmen. Kjell Fröjdendahl, vd för ett byggbolag i Partille strax utanför Göteborg. 80 anställda. Inte inblandad i någon mutskandal. Som löptränar och går upp tidigt på morgonen. En vanlig vd med andra ord.

Kunnig och bestämd

Första intrycket av Granova Byggs kontor är att det är helt ordinärt, med en fyrkantig soffgrupp i skinn, en kaffemaskin och arbetsrum med glasväggar. Ingenting skvallrar om att personerna som jobbar här har kompetens just inom byggbranschen. Men det går inte att missa vem som är vd, för Kjell Fröjdendahl är den ende som pratar i jobbtelefon på lunchen, dessutom med öppen dörr och bestämd röst, som någon som är van vid att förhandla.

Hans mobiltelefon ringer minst åtta gånger under intervjun och han låter samtalen gå till växeln, inte nämnvärt störd av att det ringer. Som vd har han ansvar för de slutgiltiga besluten kring de fastigheter som företaget bygger, och måste ha en bra översikt över alla de projekt som drivs samtidigt, både över detaljkartorna över byggnaderna som finns inne på kontoret och över det praktiska arbetet ute på byggarbetsplatserna. Det gör att platscheferna hela tiden behöver hans sista ord, och i stort sett varje dag drar han på sig bygghjälmen och åker runt och inspekterar hur arbetet fortskrider.

– Jag anser mig tekniskt kunnig, vissa lösningar är värda att fundera vidare på och det kan jag hyfsat, säger han.

Kjell Fröjdendahl är van att vara spindeln i nätet som platschef eftersom han haft den rollen större delen av sitt 32-åriga yrkesliv.

– Som platschef har du fullständig rörelsefrihet som inte går att beskriva. Och lika mycket ansvar också. Om du gör en planering som funkar och pusselbitarna ramlar på plats då är det en jävla kick! säger han entusiastiskt.

Vd-uppdraget däremot, betraktar han närmast som en praktisk nödvändighet.

– 99,9 procent av arbetstiden går åt till produktion.

Det innebär både inspektioner och långa förhandlingar med beställare. Vd-rollen blev hans för sex år sedan då han och några kollegor köpte loss bolaget från den tidigare chefen. 2010 började ledningen fundera på hur de skulle lösa pensionsavgångar för flera av huvudägarna. Beslutet blev att sälja till RCC Group, ett bolag som bidrar med muskler till företagskroppen enligt Kjell Fröjdendahl. För hans egen del betyder det att han numera måste rapportera till en styrelse varje månad.

– Annars är det inte så stor skillnad mot förut, tycker han.

Grönare gräs

Drömmen var först att bli geotekniker och jobba inom konsultsidan, men efter att ha gjort praktik under studietiden på Chalmers tekniska högskola och fått gå bredvid en platschef var det det han visste att han ville jobba med. Händerna, på plats mitt ute i byggprocessen. Han har sedan dess varit Granova Bygg trogen i dess olika former och faser enda sedan han tog examen från Chalmers 1972.

– Jag har varit på samma jobb i hela mitt liv. Och jag har fått andra jobberbjudanden, från större företag. Jag undrar ibland vad som hade hänt om jag hade hoppat på. Kanske hade jag hamnat utomlands?

Nu kanske det låter som om Kjell Fröjdendahl önskar sig ett annat liv, men så är det inte.

– Vi de tillfällena då jag kunde gått i en annan riktning, så har jag känt att tillvaron var bra, att gräset inte var grönare. De stora företagen kan erbjuda dig allt, men i det lilla företaget blir du en nyckelperson som alla känner. Hos oss kan du förverkliga goda idéer.

Sedan lägger han till:

– Men det får du säkert på stora företag också.

Växa kontrollerat

Med de nya ägarna RCC Group kan Granova Bygg på sikt bli en kugge i ett stort företag. Ägarnas långsiktiga strategi är att köpa upp mark och sedan bygga och sälja nya hus, en process som tar många år. Granova Bygg har inte haft möjligheterna att vara en del av så långsiktiga planer tidigare och har mest sysslat med till exempel skolbyggnationer, kommersiella fastigheter och den nya marknaden som de är ensamma i Göteborg att ha specialiserat sig på: att byta ut enskikts putsade fasader.

– Om femton år så finns inte Granova bygg längre, vi är en del av moderbolaget, säger Kjell Fröjdendahl.

Han delar visionen med moderbolaget men har inte hakat på trenden av att växa för växandet skull, att öka sin omsättning med si eller så mycket per år. Idag omsätter Granova Bygg 180 miljoner kronor om året men har aldrig haft planer på att expandera utanför Göteborg.

– Vi är 80 människor som jobbar här. Jag vill att det ska vara en trygg plattform för dem med hyfsad lönsamhet. Om vi fick för oss att istället omsätta 300 miljoner om året skulle det gå åt dubbelt så många arbetare. Och om det är svårt att rekrytera nu, hur skulle det inte bli då?

Kjell Fröjdendahl har sett konkurrenter som haft dylika målsättningar och som sedan fått problem med att leva upp till dem. Granova Bygg har inga direkta mål de ska nå under 2012, inga nya målsättningar de uppmanar medarbetarna att sträva efter, de ska helt enkelt fortsätta att leverera hög kvalitet, att undvika arbetsplatsolyckor och fortsätta jobba på med det de har.

– Det är en brist att inte ha mål som vi kan kommunicera ut till alla. Ofta sätter man mål i ekonomiska mål, och det vore häftigt att ha andra, till exempel inga olyckstillbud eller besiktningsanmärkningar. Men man ska hinna med att sätta sig på den filosofiska kammaren också, resonerar Kjell Fröjdendahl.

Nytt folk

En stor utmaning för byggbranschen är generationsväxlingen. Tre av Granova Byggs nyckelpersoner ska gå i pension inom några år, och deras kunskaper blir svåra att ersätta. Några av de som jobbar har gjort 50 år inom företaget, ett gott betyg på arbetsmiljön, men dåligt för framtidens resurser. Av de anställda som jobbar med inköp och kalkyler är alla i sextioårsåldern.

– Det är katastrof, tycker Kjell Fröjdendahl.

Problemet är att locka unga personer till jobbet, och få dem att stanna kvar.

– De som är i mina döttrars ålder, 18-20 år, de kommer aldrig vara i 30 år på samma jobb. Arbetsgivare får anstränga sig för att vara attraktiva i framtiden och det är en utmaning att behålla den kompetens som finns, menar Kjell Fröjdendahl.

Höjda löner kan vara en del av lösningen, men inte hela sanningen.

– Lönen måste vara bra, men den köper inte kompisar. Jag tror mer på bra arbetskamrater och möjligheter att utvecklas.

Själv har han ett empatiskt ledarskap, tuff när han behöver vara det, till exempel i förhandlingar men annars ödmjuk.

– Medarbetare ringer mig för att de känner att jag kan hjälpa dem, säger han.

Det betyder inte att allt har varit enkelt med att ha det yttersta ansvaret.

– Vi har haft personer med drogproblem här. En sådan sak tar mer än fem minuter att lösa och du kan känna dig ensam när du ska fronta de här människorna, det är inte gör-skoj. Men om jag gjort det en gång, så blir det mindre jobbigt nästa gång, säger han.

Kjell Fröjdendahls förre chef, Bertil Johansson, har varit en inspirationskälla i ledarskapet eftersom det var honom Kjell Fröjdendahl gick bredvid i början av sin karriär.

–  Jag hade gjutit en lastkaj, mätt allting exakt och kontrollerat. Men jag hade glömt gjuta in armeringsjärnen, en riktig dundertabbe! Jag ringde upp Bertil och berättade och tänkte att nu slår han väl ihjäl mig. Men då sa han bara: Det får vi väl lösa. Jag ska berätta vad jag gjorde när jag började… Det har följt med mig och jag försöker tänka på det när det händer fel, att alla gör misstag, men förhoppningsvis inte samma misstag två gånger.

Att vara en stöttande och förstående chef är en sak, förbannad en annan och det finns speciellt en sak som får planeraren, strategen och projektledaren Kjell Fröjdendahl att brinna av.

– Om en entreprenör lovat att komma en viss tid och inte dyker upp så är risken att det blir dominoeffekter stor, och det kan göra mig riktigt vansinnig!

Taggar:

Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här