nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Foto: Adobe Stock

Jobbstressen ökar i Sverige

Unionens Stressindex visar att sju av tio tjänstemän i privat sektor känner sig stressade av jobbet. Det är en ökning med tio procent sedan förra årets mätning. Allra mest ökade stressen i Blekinge, Västerbotten och Dalarnas län.

Unionens Stressindex år 2019, en undersökning gjord av Novus, visar tydligt att svenska tjänstemän är stressade på jobbet. Sju av tio tjänstemän svarar att de ofta eller ibland är stressade på arbetet. För ett år sedan låg siffran på sex av tio.

Allra mest stressade är tjänstemännen i Värmlands län, där nästan åtta av tio generellt stressas av sina jobb. Därefter följer Gävleborg, Västmanland och Kronoberg. Stockholm kommer först på 15 plats.

Läs mer: Binära ljud sänker stressnivån på jobbet

I hela 19 av 21 län har andelen stressade tjänstemän gått upp. Allra mest ökade stressen i Blekinge, Västerbotten och Dalarnas län.

– Det är oroande! Stress leder till ohälsa och risken är att vi kommer se allt fler tjänstemän bli sjuka av jobbet. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att alla medarbetare har en rimlig arbetsbelastning, med balans mellan krav och resurser, säger Martin Linder, förbundsordförande för Unionen.

Läs mer: Konsten att som stressad hantera krav på kreativiteten

I Unionens Stressindex syns också att allt fler upplever mindre möjlighet till återhämtning efter intensiva jobbperioder. I över hälften av länen ökade andelen tjänstemän som uppgav att det inte finns möjlighet till återhämtning och vila efter en längre tid av mycket jobb. 

 – Både företaget och individen tjänar på en bra arbetsmiljö och att alla medarbetare håller sig friska. För att orka med ett intensivt jobb är det oerhört viktigt att få koppla bort jobbet och vara riktigt ledig. Arbetsgivare måste bli bättre på att prioritera en bra arbetsmiljö, menar Martin Linder. 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Få har möjlighet att träna på arbetstid

En ny undersökning visar att fyra av tio personer i Sverige säger att de är i dålig fysisk form och fler är bekymrade över sin egen hälsa. Trots det visar även undersökningen att många arbetsgivare inte prioriterar personalens hälsa. Endast var tionde person uppger att de får träna på arbetstid.

Sveriges Friskaste Företag

Byggmästar’n i Skåne har tilldelats utmärkelsen Sveriges Friskaste Företag 2018. Byggföretaget med huvudkontor i Helsingborg och med en omsättning på nästan en miljard kronor har integrerat arbetsmiljöarbetet i hela verksamheten och sätter ett likhetstecken mellan kvalitet i kundleveransen och medarbetarnas utveckling och hälsa.

7 steg till en förbättringskultur

Att arbeta med ständiga förbättringar är nödvändigt i de flesta organisationer. Men hur får man till den rätta glöden hos medarbetarna? Hur bygger man som ledare en kultur av ständiga förbättringar?
– Gör det så enkelt som möjligt. Teorier och modeller i all ära – men det är vad man gör i vardagen som spelar roll, säger ledarutvecklaren Ola Ljunggren Bergeå.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här