nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Innovatören som låter drömmarna styra

Carl Silbersky har lyckats med det som många vd:ar bara kan drömma om: att pitcha en affärsidé som fick Apple att tappa hakan. Livet och karriären har präglats av oväntade möten, djärvhet och en god portion tur. Idag vill han hjälpa andra att nå sina mål.

Han stod inför sitt livs kanske viktigaste presentation när misslyckandet var ett faktum. Med företaget Polar Rose hade han rest till Apples huvudkontor i Kalifornien för att visa upp sin nya programvara.

– Tyvärr, vi kan inte demonstrera igen, vi är under utveckling med ett annat stort bolag.

Guldläget hade förvandlats till mardröm och Carl Silbersky var tvungen att förvränga sanningen för Apples representanter, annars hade allt varit förlorat. Men mer om den ödesdigra dagen senare.

Idag är han framgångsrik vd för det egna betaltjänstföretaget Popgiro. Idén fick han efter att ha investerat i ett bolag som förmedlade tjänster mellan privatpersoner och insåg att det inte fanns någon bra betaltjänst som möjliggjorde köp mellan privatpersoner.

– Det är en taskig upplevelse att sälja på Blocket och andra liknande sajter. Den upplevelsen vill vi förändra. Vi vill göra det lättare och mindre riskabelt att köpa på distans.

Vägen till Popgiro har varit fylld av äventyr och spontanitet. Det började redan på KA4 i Göteborg där han gjorde lumpen. Under ett möte med sin studievägledare fick han frågan om var han ville plugga. “Utomlands”, drog Carl Silbersky till med. Och på följdfrågan i vilket land svarade han på måfå “England”.

Han fick en bok som listade alla universitet och kurser i England och det första han slog upp var kursen Accounting finance och universitetet var Aberdeen. Nja, Aberdeen ligger för avlägset till, tyckte Carl och fortsatte till bokstaven B som visade Brighton. Namnet kände han igen från ABBA vinst i Eurovision Song Contest i staden 1973. Sagt och gjort, Carl ansökte till Brighton University och kursen Accounting Finance.

– Jag önskar att det vore en plan att jag skulle läsa där, men så var det inte. Men det finns inget tråkigare än att möta en person med en karriärplan. ”Om fyra år ska jag vara där och där”, hur kan man veta det när man är 25? För mig är det nästan som att säga nej till saker i livet. Om du hela tiden vet vad du ska göra är det inte spännande. Om du inte vet då är det skitspännande.

Imponerade på Apple

Det kanske var precis den inställningen som tvingade fram nödlösningen på Apples huvudkontor i Cupertino, Kalifornien, där Carl Silbertsky tillsammans med en kollega skulle demonstrera en mobilprogramvara från sitt dåvarande företag Polar Rose. Programvaran handlade om ansiktsigenkänning och prototypen som skulle blända Apple fungerade inte alls som den skulle.

Carl Silbersky tog fram mobiltelefonen med programmet som bara innehöll honom själv och kollegan, knäppte av en bild av kollegan och lät programmet arbeta. Bråkdelen av en sekund senare dök det upp ett namn på telefonen. Carl Silbersky. “Fan”, tänkte Carl Silbersky. De var och demonstrerade ett program för ett av världens största företag och allt gick helt fel.

Imponerande tyckte Apple som inte visste vem som var Carl och vem som var kollegan. Men när Apple bad om ytterligare en demonstration föddes den nödvändiga vita lögnen.

– Vi är tillbaka om fjorton dagar, då kan vi demonstrera mer eftersom vi då är ute ur samarbetet med det andra bolaget, sade Carl Silbersky och flög hem till Sverige.

Polar Rose la alla projekt och företag utom Apple åt sidan och utvecklarna jobbade dag och natt. Tolv dagar senare var Carl och Jan-Erik tillbaka i Cupertino. De inledde med svensk blygsamhet genom att be om ursäkt för sin produkt som endast var en prototyp. När de båda demonstrerade produkten blev det helt tyst i rummet.

– Vi trodde att vi hade gjort för mycket, att de störde sig på att vi stilade. Men så var det inte, de blev imponerade.

Senare bjöds alla anställda på Polar Rose ned till Kalifornien, men för ett uppstartsföretag var det på tok för dyrt att flyga hela gänget till USA.

– Då sade de till mig att titta i inkorgen. En timme senare trillade det in biljetter till alla anställda. De hjälpte även till med visum till våra polska medarbetare. Nio av våra tretton anställda åkte dit. Vi fick VIP-behandling, träffade alla högdjur på Apple och blev helt kära i företaget. De visste vad de gjorde och hade säkert planerat allting från början.

Målet för Polar Rose var från början att sälja programvara på licens, men Apple var endast intresserade av att köp. Nio månader efter att Carl Silbersky tillsatts som vd i det konkurshotade Polar Rose kom erbjudandet om uppköp kom från Apple. Alla anställda valde att flytta till Kalifornien. Alla utom Carl Silbersky.

Äventyren

Trots utebliven flytt har Carl Silbersky sett stora delar av världen. Som 16-åring åkte han som utbytesstudent i Australien och efter gymnasiet reste han jorden runt, surfade och jobbade sig fram. Han har varit allt från svetsare i Australien och grillmästare på Hawaii till hotellreceptionist i San Diego. Och genom sin spontana attityd har han träffat många olika människor. Bland annat träffade han en aboriginsk sierska i Australien som från berättade att han skulle ha mycket tur i sitt liv.

Även på hemmaplan har han varit med om en hel del äventyr. Trots att han aldrig vandrat i berg eller åkt skidor vandrade han förra året upp för Kebnekaise och åkte skidor nedför berget. I Stockholm blev han en gång erbjuden en sängplats i en lägenhet, där han blev lämnad ensam över dagen, trodde han. Han vandrade runt i lägenheten endast iförd underkläder och i köket stod han plötsligt öga mot öga med Ulf Lundell, pappa till Sanna som lånat ut gästsängen.

– Man vet inte vad som händer under morgondagen. Jag älskar det mötet, den spontaniteten. Om man inte vågar ta chansen så kommer du inte uppleva dessa möten. Det händer ofta i livet, tycker jag. Om man utsätter sig för saker och ting så händer det saker.

Ett av Carls största äventyr inträffade dock inte på någon avlägsen söderhavsö, utan hemma i Sverige, i familjens bil. Carl var tvungen att köra in till vägkanten på Stadiongatan i Malmö. Hans och frun Annas tredje barn var på väg, det fanns ingen tid att ta sig in till sjukhuset så Carl körde in till vägkanten på Stadiongatan i Malmö. På nolltid var barnet där, allt gick bra och kallt tog Carl upp mobilen för att dokumentera det hela innan han körde de sista 10 minuterna fram till sjukhuset. En färd som kändes som som 24 timmar lång.

– Hjärnan blev kall och rationell och på ytan såg jag lugn ut. Men undertill var det kaos och jag funderade genom hela livet och tänkte att jag måste ta hand om min familj.

Uppmuntrar drömmen

Trots sin spontanitet kände sig Carl länge feg.

– I stora delar av mitt liv var jag extremt feg. Jag jobbade på en revisionsfirma efter examen. Det var lärorikt, men fruktansvärt tråkigt. Där uppstod aldrig några spontana möten och det gav mig inte utrymme till att växa.

Modet till att gå in i det konkurshotade Polar Rose och sedan starta sitt eget Popgiro har han dock fått med sig från sin jobbakgrund där han både jobbat med företagsrådgivning och varit med om att fatta tuffa beslut om bolagsförsäljning. Idag är Carl Silbersky en så kallad affärsängel och har investerat i cafékedjan Barrista och i webbtjänsten Hinnerdu.se, där användarna utlyser småjobb som andra användare utför mot betalning.

– Jag tycker att det är kul. Och jag vill ge tillbaka, jag tycker att fler ska få göra resan som jag har gjort. Mina ambitioner är inte stora, men jag har haft tur i livet och vill därför ge tillbaka till andra. Aktier är en säkrare investering, men detta är roligare, säger Carl Silbersky om att vara affärsängel.

Och det är just känslan bakom affären som är det viktiga för Carl Silbesky. Själv tycker han att de företag som är duktiga är de som vågar drömma lite mer, som vågar ta sina kunder bortom den horisont som är möjlig idag.

– Det är dit folk vill. Jag är förvånad över att inte fler företag visar hur produkten fungerar och drömmen bakom, visar vad som är möjligt och låter kunderna drömma med.

Taggar:

Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här