Individer viktigare än ålder när du anställer

Human Resources Äldre är lika entusiastiska som yngre och satsar stort på att säkra sin kompetensutveckling. En ny undersökning slår hål på förutfattade meningar och pekar på att det är viktigare att se till individen än till åldern när du som vd bestämmer vem du ska anställa eller befordra.

Individer viktigare än ålder när du anställer
Shutterstock

Det är professorerna Lynda Gratton och Andrew Scott vid London Business School som har genomfört en enkätundersökning med över 10 000 personer mellan 24 och 80 år över hela världen.

Undersökningen visar att människor i alla åldrar i dag är mer medvetna om förändringarna i arbetslivet och behovet av att ta hand om sin egen kompetensutveckling och hälsa för att hänga med.

Här är sex av slutsatserna från undersökningen som har betydelse för hur vi ser på potentiella medarbetare.

1. Inte bara unga lär nytt

Oron för om den egna kompetensen räcker när kraven på arbetsmarknaden förändras är hög och jämnt fördelad mellan åldersgrupperna. Men det intressanta, menar forskarna, är att väldigt många möter oron med att skaffa sig nya kunskaper. Mest utbildar sig och vidareutbildar sig yngre (91 procent av 18–30-åringar och 72 procent av 31–45-åringar) men undersökningen visar att nästan 60 procent av alla över 45 år jobbar aktivt med att öka sin kompetens.

2. Inte bara unga är entusiastiska

Ung och entusiastisk är ord som ofta kopplas samman, men i undersökningen visar det sig att det finns en konstant andel på 50 procent som är positiva och entusiastiska på jobbet över alla åldersgrupper, och 50 procent som inte är det.

3. Äldre mer fysiskt aktiva

Vad gäller att hålla kroppen i form visar undersökningen att det är de äldre som satsar mest på det. Hälften av alla under 45 tränar aktivt, men för dem över 45 stiger andelen som tränar successivt med åldern. Mest tränar 70-åringarna där 71 procent håller igång.

4. Äldre är inte mer utmattade

En anledning till att företag väljer bort äldre är tron att de inte orkar lika mycket på jobbet. Men i undersökningen svarar 43 procent av alla under 45 år att de känner sig utmattade på jobbet, mot 35 procent av dem över 45 år. Och de som är över 60 år är minst utmattade.

5. Äldre vill inte trappa ner

Det är inte heller de över 60 år som helst vill trappa ner arbetstakten. I stället är det de mellan 46 och 60 år, där över hälften vill trappa ner, mot 39 procent av de över 60 år.

6. Inte bara unga vill ha äventyr

Viljan att resa jorden runt förknippas mest med 20–25-åringar, men i undersökningen är det faktiskt ingen skillnad mellan åldersgrupperna – viljan att ta ledigt och prova på nya äventyr är jämnt fördelad, oavsett ålder.

Källa: Harvard Business Review

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.