nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Ikea bland Europas mest attraktiva arbetsgivare

Google och IBM toppar rankningen när 168 000 studenter från Europas tolv största ekonomier röstar fram sina framtida drömarbetsgivare. Bland de svenska företagen placerar sig Ikea högst.

Google och IBM är de nmest populära arbetsplatserna när ekonomi- teknik- och it-studenter får välja. Det visar Universums europeiska studentundersökning, som sammanställts utifrån studenternas karriärpreferenser i Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien, Ryssland, Spanien, Holland, Turkiet, Schweiz, Sverige, Polen och Belgien.

När det gäller svenska företag, kniper Ikea plats 17 bland ekonomistudenterna och plats 18 bland teknik- och it-studenterna. Även ABB och Volvo Car Corporation står högt i kurs bland de europeiska teknik- och it-studenterna, som placerar dem på plats 25 respektive 49 på listan över Europas mest attraktiva arbetsgivare. Både IKEA och Volvo Car Corporation ökar dessutom i popularitet, vilket leder till att båda klättrar tre placeringar i årets rankning jämfört med 2014.

Revisionsbyråerna populära

Bland ekonomistudenterna är Google ohotad etta, följt av L’Oréal Group och Microsoft. I övrigt domineras topp tio av de stora revisionsbyråerna, arbetsgivare inom branschen snabbrörliga konsumentvaror samt managementkonsulterna McKinsey och Boston Consulting Group. Bland teknik- och it-studenterna toppar IBM rankingen, medan Siemens placerar sig på andra plats och BMW Group kniper tredjeplatsen. Även här är it-jättarna Google och Microsoft populära arbetsgivare och placerar sig på plats fyra och fem.

Balans och trygghet viktigast

När de europeiska studenterna listar sina karriärmål toppar balans mellan arbete och privatliv, något vi också ser bland de svenska studenterna. Trygghet ses även som en viktig faktor när studenterna ger sig ut i arbetslivet. En kreativ, dynamisk och vänlig arbetsmiljö samt stöttande chefer står även högt på önskelistan. Professionell utbildning och utveckling, utmanande arbete, och möjligheter till internationella resor/placering står högt i kurs hos ekonomistudenterna i jakten på drömarbetsgivaren, medan innovation rankas högt när teknik- och it-studenterna avslöjar vad de letar efter hos sin framtida arbetsgivare.

Fler nyheter

Produktivt att växla miljö på jobbet

Högskolan i Gävle har genomfört en treårig studie av aktivitetsbaserade kontor. Den visar att prestationen skiljer sig åt inom olika arbetsytor i det aktivitetsbaserade kontoret och att den stiger om man får gå undan till ett tyst rum eller sitta i en tyst zon,

Hur bra är det aktivitetsbaserade kontoret?

I ett examensarbete vid Handelshögskolan vid Karlstads universitet har två studenter undersökt hur aktivitetsbaserade kontor står sig gentemot traditionella cellkontor. Deras slutsats är att ett aktivitetsbaserat kontor ger ett högre värde för de anställda när det gäller sociala aspekter, ledarskap, produktivitet och utformning, men ett sämre värde för hälsa.

Svenska teknikkonsulter starkast i Europa

De senaste åren har varit strålande tider för den svenska teknikkonsultbranschen. Enligt den europeiska branschorganisationen är Sverige den marknad som har starkast tillväxt i Europa, även om en vändning nu är på gång i flera länder.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här