nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Dator hjälper IBM till bättre affärsbeslut

IBM testar nu ett rum där chefer kan diskutera affärer och problem med hjälp av en dator. Bättre mötesdynamik och därmed bättre beslut är målet. Datorsystemet Watson har nämligen visat sig på styva linan efter att ha vunnit över två Jeopardyfinalister.

Prototypen testas nu på IBM:s forskningscenter i New York. Syftet är att undersöka hus mjukvara kan förstå och delta i mänskliga samtal, skriver MIT Technology Review. Målet är bättre mötesdynamik och i längden bättre affärsbeslut.

Labbet liknar ett normalt mötesrum men med en gigantisk skärm som tar upp ena väggen och flertalet mikrofoner installerade i taket. Allt som sägs i rummet kan spelas in och systemet kan lyssna efter kommandon, exempelvis information och frågor man vill få svar på. Watson kan enligt MIT också ha en mer aktiv roll i mötet, exempelvis delta i diskussioner. Under ett rollspel där forskare agerade företagsledare hjälpte Watson dem att skapa en lista över företag att köpa upp och att sedan välja det intressantaste alternativet, utifrån företagets strategi .

IBM-forskaren Dario Gil menar att Watson kan förbättra gruppdynamiken och den kollektiva intelligensen genom att komma med nya problemställningar och därmed förhindra att alla i gruppen tänker likadant.

Fler nyheter

Hur får man det roligare på jobbet?

Den 22 september kommer Ami Hemviken, som utsågs till Årets Talare 2017, ut med med sin debutbok "Le! Det är inte tanken som räknas." Boken handlar om hur man med större medvetenhet och små förändringar av sitt sätt att agera kan få det roligare på jobbet - samtidigt som man bidrar till en mer kreativ och framgångsrik arbetsplats.

Handelns bästa företag korade

Under eventet Retail Awards delade Svensk Handel och branschtidningen Market ut tolv priser. Det nya priset Årets Arbetsgivare gick till Synoptik och utmärkelsen Årets Ledare tilldelades Synsams vd Håkan Lundstedt.

3 tips på fokuserat arbete hemifrån

I en artikel i Harvard Business Review tar time management-coachen Elizabeth Grace Saunders upp frågan om hur man håller sig fokuserad när man arbetar hemifrån. Hon har sett att de personer som är mest fokuserade och effektiva när de arbetar hemifrån är de som kan sätter tydliga gränser så att de kan få jobbet gjort.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här