nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Dator hjälper IBM till bättre affärsbeslut

IBM testar nu ett rum där chefer kan diskutera affärer och problem med hjälp av en dator. Bättre mötesdynamik och därmed bättre beslut är målet. Datorsystemet Watson har nämligen visat sig på styva linan efter att ha vunnit över två Jeopardyfinalister.

Prototypen testas nu på IBM:s forskningscenter i New York. Syftet är att undersöka hus mjukvara kan förstå och delta i mänskliga samtal, skriver MIT Technology Review. Målet är bättre mötesdynamik och i längden bättre affärsbeslut.

Labbet liknar ett normalt mötesrum men med en gigantisk skärm som tar upp ena väggen och flertalet mikrofoner installerade i taket. Allt som sägs i rummet kan spelas in och systemet kan lyssna efter kommandon, exempelvis information och frågor man vill få svar på. Watson kan enligt MIT också ha en mer aktiv roll i mötet, exempelvis delta i diskussioner. Under ett rollspel där forskare agerade företagsledare hjälpte Watson dem att skapa en lista över företag att köpa upp och att sedan välja det intressantaste alternativet, utifrån företagets strategi .

IBM-forskaren Dario Gil menar att Watson kan förbättra gruppdynamiken och den kollektiva intelligensen genom att komma med nya problemställningar och därmed förhindra att alla i gruppen tänker likadant.

Fler nyheter

Kunskap viktigt för dagens vd:ar

Hur har vd-rollen förändrats de senaste 45 åren? Detta ämne har två studenter vid Högskolan Skövde gjort en djupdykning i. Deras slutsats är att kunskapsrollen är något som man inte talade om då men som dagens vd:ar lägger stor vikt vid.

Framtidens ledare behöver spelsinne

Predrag Petrovic, hjärnforskare vid Karolinska Institutet, har under många år studerat hur hjärnan fungerar hos toppspelare i fotboll. Han menar att det är liknande egenskaper som man kan finna hos bra ledare inom näringslivet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här