nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Hitta din egen stil

One minute manager, coachning och förändringsledarskap. Teorier om ledarskap sköljer över oss, mestadels från andra sidan Atlanten. Men det gäller att hitta sin egen ledarstil.

Läs de böcker som du inte kan låta bli att läsa. Och låt din ledarskapsförkovran styras av dina intressen. De råden ger ledarskapskonsulten Åsa Coey på Center for Outstanding Leadership. Hon är väl medveten om att floden av managementlitteratur kan kännas övermäktig.

– Det är ett otroligt utbud just nu. Det finns mycket som man tycker att man borde lära sig även om man kanske inte alltid har det rätta intresset. Men centralt om man ska bli riktigt bra som ledare är att följa sitt intresse och hitta sitt eget sätt att leda på, konstaterar Åsa Coey.

Ofta tycker hon att mer erfarna ledare har kommit längre i den processen. De har hittat sin egen ledarstil genom att följa sin passion och på så vis hittat ingångar även till det som från början inte tedde sig särskilt intressant, kunskaper som de verkligen har behov av att utveckla.

Men att ha nått långt på sin ledarskapsresa är inte samma sak som att vara äldre med lång yrkeserfarenhet. Nej nej, betonar Åsa Coey. Lika viktigt är att du har erfarenhet av att skruva isär dina tidigare uppfattningar och våga erkänna att du har fel.

– Ju mer någon hittar sin egen identitet som person desto lättare är det att hitta sitt eget sätt att leda. Det är viktigt att vara mogen som person, att ha tagit risker i sitt liv och utmanat och hela tiden utvecklat sig själv.

Ifrågasätt dig själv!

Att ta risker är alltså väldigt viktigt för den personliga utvecklingen. Men hur tar man risker? Jo, genom att gå utanför sin egen norm, utvecklar Åsa Coey. Precis som att män ofta rekryterar män (i sin egen ålder därtill) är det lätt att som vd omge sig med personer som tycker som man själv gör. Vi söker oss gärna till våra likar, helt enkelt. Men det är väldigt viktigt att vd:n tvärtom skapar ett klimat som stödjer opposition, exempelvis i ledningsgruppen.

– Som ledare måste du kunna säga ”nu vill jag att ni verkligen mosar min teori”. Skaka min stege ordentligt så att vi får fram fler idéer. Om vi ser på det här på ett helt annat sätt hur blir det då?

Åsa Coey får medhåll av en annan ledarskapstränare, Mikael Mattsson, som håller i programmet Management by movement. Han tipsar: omge dig med människor som vågar ge dig motstånd. Men det handlar också om ditt eget motstånd.

– För att våga ifrågasätta sig själv och det man vet som sant krävs mod, mognad och en närkultur som stödjer det, säger han.

Mikael Mattson illustrerar med ett exempel. För ett tag sedan såg han på ett tv-program där programledaren intervjuade en guru som skulle dela med sig av en viktig lärdom – hur man blir vis. I slutet av sändningen säger gurun ungefär så här: ”För att bli vis ska man upprepa det här mantrat för sig själv, ””jag kan ha fel, jag kan ha fel””.

Skaffa externa bollplank!

Oberoende av hur mycket tillit och öppenhet som du lyckats frambringa i ledningsgruppen kan de dock aldrig bli dina kompisar som du pratar ut med vid dagens slut. Dina uppgifter är jobbrelaterade: att leda mot ett gemensamt mål och att skapa det där öppna klimatet. Samtidigt vill Åsa Coey punktera myten om den ensamma vd:n: du ska inte stå ensam vid alla vägskäl.

– Då är det bra med ett nätverk för personer på liknande positioner. Det är ett sätt att komma vidare som ledare genom att utbyta erfarenheter kring vad som fungerade i en viss situation och vad som inte gjorde det i en annan, säger Åsa Coey.

Johan Norén på arkitektbyrån Kanozi har inte direkt ”den ensamma vd”-problemet. Idag är han inte ens vd, utan vice vd. Men titeln spelar mindre roll. Han kallar de tre delägarnas ledarskap för kollektivt.

– Vi delar upp frågorna mellan oss och försöker definiera vilka beslut vi fattar i konsensus. Som vd här kan du inte köra ditt eget race.

De gemensamma besluten på Kanozi kan röra investeringar, om de ska nyanställa eller om ett projekt motsvarar mer än 25 procent av omsättningen.

Först känsla

Så hur hittade Johan Norén sin ledarstil? Erfarenheten har lärt honom att olika stilar funkar olika bra på olika situationer och olika personer. Han citerar den norske filosofen Arne Næss, som sa att utan känslor kommer ingen att ta första steget, sedan ska varje steg tas i förnuft.

– Det fungerar för både mig som person och som ledare. Jag måste väcka lust och känslor för något. Sedan kan man gå på logiken. Samtidigt finns det de som vill ha fakta för att förstå och komma igång.

Så är det någon skillnad att leda som vd eller chef? Johan Norén jämför vd-rollen med att vara mellanchef. I det sistnämnda fallet måste du förankra de dagliga besluten både uppåt och nedåt, till vd:n och till medarbetarna. I vd-rollen mest nedåt, till de som du bestämmer över.

– Vd-fällan är att man glömmer att förankra nedåt när man ändå sitter på den formella makten. Då sjunker man som en sten. Det spelar ingen roll om du är linjechef, gruppchef eller vd. Du måste förankra och föra dialog.

Taggar:

Fler nyheter

Slarv med säkerheten för USB-enheter

Det är dåligt ställt med svenskarnas vanor för att skydda sina USB-enheter visar en undersökning beställd av it-företaget Kingston Digital. Hälften av alla yrkesverksamma har inga säkerhetsåtgärder för att skydda dessa – något som kan stå företag dyrt.

Ny bok om Management Innovation

Managementkonsulten Knut Fahlén är aktuell med den nya boken ”Dynamic Management Strategy”. I den lyfter han upp hur företag kan bli mer agila och bättre anpassade till dagens snabbrörliga verklighet. 

Sälja företaget och säkra framtiden

Krönika

Att släppa taget om sitt företag – sin egen baby – är allt annat än lätt. Det är oundvikligt att man som ägare förr eller senare ställs inför frågan: Vem ska ta över rodret när jag inte längre vill vara vd?

Prisad för sitt starka ledarskap

Kristina Fransson, Orkla Foods Sverige, har fått priset Årets Supply Chain Professional som delas ut av Silf och Accenture till den supply chain- eller inköpschef som åstadkommit framstående mätbara resultat av förändringsarbeten som väsentlig påverkat företagets resultat.

Medarbetare positiva till AI

En enkät genomförd på uppdrag av it-företaget Fujitsu visar att hela åtta av tio av anställda på medelstora företag från sju länder och regioner, däribland Norden, ställer sig positiva till AI som en positiv kraft som kan underlätta arbetsvardagen.

Ingen press på vd:n kring digitalisering

Bara en fjärdedel av svenska vd:ar upplever påtryckningar ifrån styrelsen när det kommer till digitaliseringen av verksamheten. Detta trots att nästan 30 procent av de undersökta bolagen helt saknar en formaliserad plan för den digitala omställningen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här