nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Håller du din budget?

Tisdagen den 27 september passerade vi Overshoot Day, den dagen då vi konsumerat naturens budget för det här året. Det innebär att vi ”lånar” resurser från oss själva för resten av året. Frågan är hur och när vi ska betala tillbaka.

Ett av de grundläggande problemen är att vi mäter ekonomisk tillväxt i ökad konsumtion. Ju mer vi konsumerar, ju snabbare hjulen snurrar, desto mer ökar tillväxten. Inom EU har man nu lagt ut en färdplan för hur vi kan bygga ett system där tillväxt bygger på en mer hållbar användning av jordens resurser. Det kan handla om att konsumera på ett mer intelligent sätt, att återvinna mer, men också om att tillämpa en annan prissättning där priserna också reflekterar miljömässiga och sociala kostnader. Kort sagt, att hålla naturens budget.

Det är en utmaning som inte lämnar någon utanför. Den behöver hanteras från den globala politiska nivån ner till det enskilda företaget. Men att hålla i budgeten behöver inte innebära att vi bara måste bromsa. Den starka hållbarhetstrend som vi ser idag öppnar också hål i marknaden för nya affärer. Här finns möjligheter för de som är kvicka att snappa åt sig nya kundgrupper, stärka sitt varumärke och på så vis hitta nya vägar till lönsamhet.

I temat Hållbara affärer gör vi ett initierat djupdyk i de gröna affärerna tillsammans med vår systertidning Miljö & Utveckling. Här bjuder vi på många inspirerande exempel på verksamheter som rönt framgångar i hållbarhetens tecken. Förhoppningsvis ger det dig nya idéer för hur du och ditt företag kan jobba för att i framtiden bli bättre på att hålla naturens budget i balans.

Taggar:

Fler nyheter

Slarv med säkerheten för USB-enheter

Det är dåligt ställt med svenskarnas vanor för att skydda sina USB-enheter visar en undersökning beställd av it-företaget Kingston Digital. Hälften av alla yrkesverksamma har inga säkerhetsåtgärder för att skydda dessa – något som kan stå företag dyrt.

Ny bok om Management Innovation

Managementkonsulten Knut Fahlén är aktuell med den nya boken ”Dynamic Management Strategy”. I den lyfter han upp hur företag kan bli mer agila och bättre anpassade till dagens snabbrörliga verklighet. 

Sälja företaget och säkra framtiden

Krönika

Att släppa taget om sitt företag – sin egen baby – är allt annat än lätt. Det är oundvikligt att man som ägare förr eller senare ställs inför frågan: Vem ska ta över rodret när jag inte längre vill vara vd?

Prisad för sitt starka ledarskap

Kristina Fransson, Orkla Foods Sverige, har fått priset Årets Supply Chain Professional som delas ut av Silf och Accenture till den supply chain- eller inköpschef som åstadkommit framstående mätbara resultat av förändringsarbeten som väsentlig påverkat företagets resultat.

Medarbetare positiva till AI

En enkät genomförd på uppdrag av it-företaget Fujitsu visar att hela åtta av tio av anställda på medelstora företag från sju länder och regioner, däribland Norden, ställer sig positiva till AI som en positiv kraft som kan underlätta arbetsvardagen.

Ingen press på vd:n kring digitalisering

Bara en fjärdedel av svenska vd:ar upplever påtryckningar ifrån styrelsen när det kommer till digitaliseringen av verksamheten. Detta trots att nästan 30 procent av de undersökta bolagen helt saknar en formaliserad plan för den digitala omställningen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här