nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Gunde – mannen, myten, egenföretagaren

Många företagare är inne i en kvartalshysteri. För Gunde Svan är det väldigt främmande. Som tidigare elitidrottare är han van att planera långsiktigt, fyra år framåt inför nästa OS.
– Det är konstigt att man bara tittar på sina egna tår och inte blickar längre fram.

Ska du ligga i topp hela tiden eller vinna två tävlingar per år? Man kan inte ha samma fokus på den flera månader långa världscupen som på ett vm som varar i två veckor, menar skidlegenden och egenföretagaren Gunde Svan, som tidigare höll kurser i individ- och ledarskapsutveckling. Om man försöker göra både och så är det svårt att nå världsklass. Såvida man inte heter Gunde Svan och har en extremt hög lägstanivå, förstås.

– Jag behövde inte offra så lång tid innan ett vm, det räckte med två veckor för att kunna vässa ytterligare. Men det är få förunnat, även för företagare. Man kan sätta höga mål, sedan är det frågan om man har muskler för att nå det.

Vilket mål man än väljer så måste man bygga upp en stark och bred bas för att orka med att nå långt. Som skidlöpare handlar det till exempel om att åka många distanspass för att bygga upp en bra grundkondition, ha rätt stavar och göra ett visst antal styrkepass för överkroppen.

Även företag behöver en stark och bred bas för att orka nå långt. Ju bredare bas, desto högre kan man stapla innan det ramlar. Många företagare upplever dock att de inte hinner bygga upp en grundkondition, menar Gunde Svan.

– Många är otåliga i dagens samhälle. Jag märker det på mina egna barn, de klagar om datorn går för sakta. Men vissa saker går inte att köpa på burk, det är hårt jobb som gäller.

Fokusera mera

Man når sina mål genom att fokusera. Och om man fokuserar väldigt hårt så prioriterar man automatiskt det viktiga och gör saker i rätt ordning, menar Gunde Svan. Fokuseringen gör även att man orkar vara uthållig och stå emot de problem och tvivel som uppstår längs vägen. Man måste även vara uthållig med sin fokusering. Som den morgon när Gunde efter ett löppass hoppade upp på en granstubbe för att öva på sin segergest inför OS i Calgary 1988. En segergest han övade på både före och efter löpturen, varje dag under hela 1987.

– Vissa tycker att det låter töntigt, men det beror på hur långt du vill gå. Mina sponsorer började ifrågasätta om det var nödvändigt att byta ut skidspetsarna på tre gram till andra på 1,5 gram. Men det blir 40 kilo på fem mil skidåkning.

En stor del i att bygga en stark grund för ett företag handlar om att sätta samman bra blandning av människor. Det gäller även i en idrottsvärld som fokuserar på individuella prestationer. Skidlandslaget bor ihop 200 dagar om året och om alla har likadana personligheter så märks det direkt, med fler konflikter.

– Är du vd så måste du vara klok nog att plocka ihop ett team som kompletterar varandra.

Gunde Svan minns ett speciellt tillfälle när han fortfarande höll kurser i individ- och ledarskapsutveckling. En ledningsgrupp, som bestod av likadana personlighetstyper, diskuterade intensivt hur de skulle lösa en samarbetsövning och få upp företagets flagga i en flaggstång, utan att gå i området kring stången. En liten bit vid sidan av stod sekreteraren, som hade en annan personlighetstyp och tänkte på ett annat sätt. Gunde insåg snart att hon satt inne med lösningen, men hon tyckte att hon inte skulle lägga sig i och sade därför ingenting. Efter lite övertalning lade hon dock fram sin lösning inför gruppen, som reagerade med att fråga varför hon inte sagt något. Det var ingen som frågade, blev svaret.

– Det är också ett problem många gånger, med hierarkin. Många gånger bygger man gränser själv och det gäller att träna bort spökena, säger Gunde Svan.

Han menar att det ofta pratas om att det är högt i tak, men att det ofta egentligen inte är det. Därför måste man jobba med att bygga upp ett företagsklimat så att alla, inklusive ledningen, är öppna för innovativa idéer.

Gunde Svan har själv inte genomfört en utbildning i mental träning – hans idéer är hans egna, sprungna ur tusentals mil i skidspåren. Däremot tycker han att andra ska gå en kurs.

– Om man vill lyckas på riktigt hög nivå så ska man absolut göra det. Det är en bland tio andra pusselbitar.

En vacker dag kommer även Gunde gå en kurs i mental träning, bara för att se hur väl det överensstämmer med hans egna idéer.

Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här