nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Guide till hållbara affärer

Går det att göra goda affärer, satsa på hållbarhet och ta ett större socialt ansvar samtidigt? I nya numret av Vd-tidningen berättar vi om hållbarhet ur ett affärsperspektiv och låter en klädtillverkare berätta varför han valt att kontrollera hela sin produktion in i minsta detalj. För dig som vill gå vidare, finns en rad resurser att hämta stöd och inspiration ifrån.

CSRtips.se

Här finns en enkel metod för dig som är småföretagare och vill arbeta hållbart. Metoden är uppbyggd som en process med sex tydliga steg. (www.csrtips.se)

CSR-kompassen

CSR-kompassen är ett gratis online-verktyg som kan hjälpa företag att komma igång med arbetet med socialt ansvarstagande i leverantörskedjan. Verktyget är anpassat till små och mellanstora företag inom produktion, handel och service. (www.privat.csr-kompassen.se)

Klimatkompassen

På Klimatkompassen kan du få inspiration att utveckla en klimatstrategi som kan minska företagets utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. Du kan få hjälp med att:

•Beräkna företagets koldioxidutsläpp med CO2-kalkylatorn.

• Utveckla en klimatstrategi – steg för steg.

• Uppnå konkreta minskningar och besparingar.

Du kan också läsa om ett antal goda exempel på hur svenska och internationella företag på olika sätt har minskat sin klimatpåverkan. Klimatkompassen har utarbetats genom ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv och Dansk Industri.(www.klimatkompassen.se)

CSR Sweden

CSR Sweden är ett företagsnätverk som fokuserar på företagens samhällsansvar och samhällsengagemang. Nätverkets främsta uppgifter är att inspirera företagen i arbetet med ansvarsfrågor och att främja diskussionen mellan näringsliv och politiker. (www.csrsweden.se)

Energi- och klimatrådgivningen

Energi- och klimatrådgivningen hjälper till med opartiska och kostnadsfria tips och råd om hur du kan påverka din energianvändning och hur du ska göra för att påverka miljön så lite som möjligt. Du får bland annat råd om hur du kan minska din energianvändning, hur du kan spara pengar och samtidigt minska din miljö- och klimatpåverkan. Informationen är samordnad av Kommunförbundet Stockholms län. (www.energiradgivningen.se)

Energimyndigheten

På Energimyndigheten webbplats hittar du information om hur ditt företag kan effektivisera energianvändningen och hitta din kommunala energi- och klimatrådgivare. Energimyndigheten stöttar också nya företag inom miljöteknik. (www.energimyndigheten.se)

Taggar:

Fler nyheter

Jobbrelaterad stress ett stort arbetsmiljöproblem

En ny undersökning visar att över hälften av svenskarna upplever stress på jobbet varje vecka, och en av fem gör det dagligen. Undersökningen visar också att dubbelt så många kvinnor som män har varit sjukskrivna på grund av stress de senaste tre åren och att många företag misslyckas i det förebyggande arbetet med att motverka stress.

Konsten att hitta rätt i apparnas värld

Det gäller att hitta brytpunkten mellan artificiell intelligens som ger superkrafter och en nästan oändlig kapacitet med det vi människor har och som maskiner saknar: visioner, känslor, värderingar och viljan att bidra.

Helhetstänk viktigt vid vd:s löneförhandling

Enligt statistik från Svenskt Näringsliv låg medianlönen för en svensk vd 2017 på 76 000 kronor i månaden. Men när en blivande vd ska förhandla om lönen gäller det att väga in mycket mer än kronor och ören.

Stora arbetsgrupper ger sämre arbetsmiljö

En ny studie visar att storleken på arbetsgruppen påverkar hur vi mår på jobbet. Stora arbetsgrupper har nämligen en stark negativ inverkan på arbetsmiljön. Ju större arbetsgruppen är desto högre är risken för sjukfrånvaro och konflikter. Dessutom är stora grupper ett sänke för medarbetarnas engagemang.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här