nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Gratis e-guide för stresshantering i små företag

Stress är en av de främsta orsakerna till förlorade arbetsdagar i Europa. Ändå är det mindre än en tredjedel av de europeiska företagen som har rutiner för att förebygga arbetsrelaterad stress. Men nu har EU-Osha lanserat en e-guide för hantering av stress och psykosociala risker i arbetet.

Som en del av kampanjen, Friska arbetsplatser förebygger stress, har Europeiska arbetsmiljöbyrån, EU-Osha, lanserat en e-guide för hantering av stress och psykosociala risker. E-guiden är ett praktiskt verktyg för både arbetsgivare och anställda, särskilt i små företag, som vill lära sig att förebygga stress och psykosociala risker.

Guiden är gjord för att öka kunskapen och medvetenheten om stress och psykosociala risker på arbetsplatserna runtom i Europa. Den bidrar också till att undanröja vissa missuppfattningar som finns om stress och skiljer fakta från myter. Den är särskilt utformad för personer som arbetar i små företag och som behöver vägledning eller råd om hur man på ett bra sätt kan börja hantera stress och psykosociala risker på arbetsplatsen.

E-guidens innehåll:

– Enkla förklaringar av risker, orsaker och konsekvenser för arbetstagare och företag, när det gäller stress.

– Råd och anvisningar om hur man kan upptäcka problemen i god tid och vidta åtgärder.

– Praktiska exempel på förebyggande och riskhantering, särskilt för små företag.

– Information om nationella resurser.

E-guiden är gratis och tillgänglig på webben och kan dessutom laddas ned för att användas offline. Här hittar du den: http://eguides.osha.europa.eu/stress/SE-SV/

Fler nyheter

Extra semester till de som tränar

Sjukfrånvaron sjönk med 30 procent när personalen hos Bostads AB Mimer i Västerås erbjöd extra semester om de tränade. Detta erbjudande fick de för två år sedan och utvärderingen talar sitt tydliga språk. Personalen har blivit friskare. 

Den svåra konsten att delegera

Psykologen Frans Kocken, som har sina rötter i Nederländerna och som sedan 2006 arbetar som organisationskonsult i Sverige, har sett många exempel på företag där vd:n inte delegerar tillräckligt mycket utan istället väljer att göra alltför mycket själv. Han har många tips att förmedla till vd:ar som brottas med detta problem.

Ökad efterfrågan på rådgivning

Idag lägger var tredje redovisningsbyrå i Sverige mer tid på rådgivning än för två år sedan och ännu fler tror att efterfrågan på rådgivning kommer att fortsätta öka. Samtidigt har varannan byrå inte vidtagit några åtgärder för att möta utvecklingen, visar en färsk undersökning från Visma.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här