nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Glöm Lean – nu kommer Google

Sneglar du på Leankonceptet för att utveckla affärerna? Du kanske borde kolla på Google istället. Annika Steiber, forskare som undersökt deras framgångssaga, tror att Googles managementmodell kan bli lika populär som Lean.

Forskaren Annika Steibner har följt Google under drygt ett års tid. Företagets framgångar bygger bland annat på ett tydligt men tillåtande ledarskap. FOTO: Louise Billgert

Under drygt ett års tid har Vinnovaforskaren Annika Steiber levt med Google och hon konstaterar att företagets managementmodell innehåller flera faktorer som enligt forskning visat sig skapa framgång för ett företags innovationsförmåga.

Under årets Business Model Summit, ett event arrangerat av managementrådgivarna Cordial och tidskriften Affärsvärlden talade Annika Steiber om vad som gör Google till den framgångssaga företaget är. Hon tror att Googles managementmodell kan komma att lanseras på samma sätt som Lean-konceptet som rönt stora framgångar i Sverige. Dessutom menar Annika Steibner att Sverige har alla förutsättningar att lyckas väl med att ta till sig av Googles lärdomar.

– Sverige har världens chans utifrån vår ledarskapstradition att bli konkurrenskraftiga.

Lär av innovationskraften

Följande faktorer är några av ingredienserna som bygger Googles skaparkraft.

1. Ett högre syfte. Redan från början stod det klart att Google vill något mer än att tjäna pengar. En av företagets värderingar lyder: ”First users, then money”.

2. Högsta ledningen är passions- och innovationsorienterad.

3. Organisationen är samarbetsinriktad.

4. De använder ett systematiskt tillvägagångssätt.

5. Kulturen fungerar som en kompass. Cheferna sätter upp tydliga mål men detaljstyr inte genomförandet.

6. De satsar hårt på rekrytering av rätt personal. Google överinvesterar i rekryteringsprocessen för att de förstår hur viktigt det är att få tag i rätt medarbetare. Ett tydligt mål ger en tydlig kravprofil på talang.

7. Ledare ses som sociala arkitekter. De ska bygga miljön så att talangen och teamen kan blomstra. Det handlar om att sätta en tydlig riktning och hjälpa team och talanger att välja fokus genom att prioritera rätt saker. Ledarskapet blir därigenom mer utmanande eftersom cheferna förväntas coacha och inte peka med hela handen.

8. Organisationen är semistrukturell, 50 procent struktur och 50 procent kaos.

9. Vissa processer är formella, men mycket av arbetet bygger på självorganisering.

10. De utvärderar prestation återkommande. Ledningen ger tydliga, långsiktiga prioriteringar.

11. De lär både av historien och av framtiden. Ett exempel är att Googles HR-funktion består till en tredjedel av personer som har en doktorstitel. HR på företaget är mycket datadrivet.

Fler nyheter

Så upptäcker du en psykopat

De är charmiga, specialister på retorik och experter på att manipulera. De lovar guld och gröna skogar men skapar psykosocialt lidande och ekonomiskt svinn i mångmiljardklassen. Här är tipsen för att upptäcka en psykopat.

Nu startar Vd-tidningen Premium

Artiklar

Vd-tidningen satsar allt mer på att bli digital. Idag startar vi därför vår premium-tjänst. Under Vd-tidningen Premium kommer våra prenumeranter få exklusiv tillgång till fördjupade nyheter och en digital kunskapsbank på vår sajt, förutom själva magasinet.

Ny bok om konsten att välja rätt chef

Författaren och ledaren Maria Uggelberg har kommit ut med boken ”Allt är chefens fel – om att välja rätt chef för att må bra på jobbet”. Boken handlar om hur man förstår vilken typ av ledarskap och företagskultur som råder på ens arbetsplats.

Vintergatan ett stöd i utvecklingen

Den 11 april kommer Cecila Nordén, verksamhetsarkitekt vid IRM, ut med boken ”Vintergatan - din verksamhetskarta” där hon berättar om denna modell för verksamhetsutveckling. En metod som utvecklats tillsammans med TUI och ett trettiotal andra företag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här