nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Fyra tips som leder företaget genom förändringen

Sida 3

4. Förmåga att hålla ut.

I alla förändringar, alltid, överallt, i alla sammanhang, går något snett. Det är en naturlag.

Det finns inga omställningar som går som tåget. Inga processer som omfattar människor går som tåget. Förändringsledarens förmåga att se det ofärdiga i det till synes färdiga är en ovärderlig tillgång. Att kunna korrigera, omformulera, backa, ta omtag och upprepa är avgörande. Därför är det också viktigt att ha ett mycket tydligt mål, en slutstation dit tåget ska. Hur tåget kommer dit och vilka växlar som måste läggas om på vägen, är egentligen oviktigt. Det är insikten om att spåret inte är spikrakt och att resrutten kommer att behöva läggas om ett oändligt antal gånger, som avgör om du kommer att lyckas eller inte.

Källa: McKinsey och Mastering the Challenges of Leading Change: Inspire the People and Succeed Where Others Fail av James Dallas.

Fler nyheter

Ovisshet kring skyddande av företagsuppgifter

En ny undersökning visar att 6 av 10 svenska kontorsarbetare har lagrat företagsfiler på okrypterade lagringsenheter. Bristande kännedom kring vem som bär ansvaret – och hur företagsfilerna faktiskt lagras kan innebära stora risker för spridning av internt eller konfidentiellt material.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här