nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Försäljningen får vd:ar att sova dåligt

Vd-tidningens snabbenkät här på weben, "Veckans fråga", visar att att det är försäljningsresultatet som oroar vd:ar mest.

Förra veckan började vi med ”Veckans fråga” för att göra en snabbenkät kring olika frågeställningar som berör varje vd:s arbete. Ny frågeställningar kommer varannan vecka och resultatet presenteras veckan efter.

I förra veckan ställdes frågor kring vad som som är de största utmaningarna och vad man som vd sover dåligt inför. Att försäljningen når sina mål var det dominerande svaret som nästan hälften av alla gav. Att man också får stöd av sin styrelse stack även det ut eftersom en femtedel av de svarande angav detta alternativ.

Undersökningen sökte svar på frågan: Vilken är din största utmaning som vd? Den du sover dåligt inför. Man kunde välja mellan följande alternativ.

– Att ditt ledarskap fungerar.

– Att försäljningen når sina mål.

– Att verksamheten är tillräckligt väl organiserad för att ni ska nå målen.

– Att din organisation har rätt strategier på plats.

– Att företaget är lönsamt.

– Att du har en fungerande ledningsgrupp.

– Att du orkar med jobbet och inte blir sönderstressad.

– Att få ordentligt stöd av styrelsen.

– Att ni kan rekrytera rätt kompetens.

– Att marknaden minskar.

Fler nyheter

Kompetensprogram lockar talanger

En undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av SSE Executive Education visar att företag som erbjuder ett strukturerat program för kompetensutveckling har mer än sextio procents större chans att locka talanger än andra arbetsgivare. Trots det är detta något som sex av tio företag saknar.

Hur kan vd:n förstå medarbetarna?

Varför beter sig medarbetarna som de gör? Detta kan man få en del svar på genom att ta del av den senaste forskningen inom OBM, Organizational Behavior Management vilket presenteras av psykologen Leif E. Andersson i en ny bok.

Extra semester till de som tränar

Sjukfrånvaron sjönk med 30 procent när personalen hos Bostads AB Mimer i Västerås erbjöd extra semester om de tränade. Detta erbjudande fick de för två år sedan och utvärderingen talar sitt tydliga språk. Personalen har blivit friskare. 

Den svåra konsten att delegera

Psykologen Frans Kocken, som har sina rötter i Nederländerna och som sedan 2006 arbetar som organisationskonsult i Sverige, har sett många exempel på företag där vd:n inte delegerar tillräckligt mycket utan istället väljer att göra alltför mycket själv. Han har många tips att förmedla till vd:ar som brottas med detta problem.

Ökad efterfrågan på rådgivning

Idag lägger var tredje redovisningsbyrå i Sverige mer tid på rådgivning än för två år sedan och ännu fler tror att efterfrågan på rådgivning kommer att fortsätta öka. Samtidigt har varannan byrå inte vidtagit några åtgärder för att möta utvecklingen, visar en färsk undersökning från Visma.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här