nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Ryan Kalember

Företag halkar efter i säkerhetsarbetet

Cyberbrotten har nu nått rekordnivåer där ”marknaden” motsvarar världens trettonde största ekonomi. Detta samtidigt som säkerhetsexperter menar att företagen halkat efter i sitt säkerhetsarbete.

I de mer ljusskygga delarna av nätet pågår just nu en skrämmande utveckling som kan få allvarliga konsekvenser. Hackers är inte längre ensamma personer i huvtröja, som skickar skadlig kod över massmejl. Numera har nätkriminalitet växt till en egen bransch i sig som omsätter 122 triljoner kronor årligen. För att sätta summan i en kontext hade nätkriminalitet haft trettonde högst BNP i världen om det hade varit ett eget land – alternativt omsatt lika mycket som hela Rysslands samlade BNP.

Läs mer: Vd:s känslor inför den tekniska utvecklingen

I takt med att omsättningen har skenat iväg har också strukturen förändrats.

– Många nätkriminella arbetar i dag i organisationer som fungerar som vilka företag som helst. Exempelvis har man separata avdelningar för att sköta research, sociala medier och till och med en egen kundtjänst, säger Ryan Kalember, säkerhetsexpert på Proofpoint i en debattartikel i The Economist.  

Läs mer: Företagsledningen hackas på 10 minuter

Han menar att man ser samma utveckling här som i handeln – med mer specialiserade aktörer som fokuserar på att göra en och samma sak så bra som möjligt istället för att försöka fånga in allt möjligt.

– Det är en tydlig effekt av att det blivit svårare att tjäna pengar på malware.                           

Ryan Kalember förklarar att trenden går mot mer riktade attacker mot enstaka individer och vältajmade fishing-försök. Samtidigt försöker fortfarande många företag och organisationer skydda sig på ett mer traditionellt sett, något som riskerar att leda till ett stort och allvarligt glapp.

– För att försvara sig mot dagens hot behöver företag och organisationer få en ökad förståelse kring vilka anställda som riskerar att drabbas av attacker, och på vilket sätt. Först då kan man sätta in rätt redskap för att skydda känsliga uppgifter. Genom att arbeta på rätt sätt med dessa problem kan företag inte bara skydda sitt eget rykte utan även spela en viktig roll i att stoppa den globala vågen av nätkriminalitet, skriver Ryan Kalember i debattartikeln.

Fler nyheter

Fokus på värderingar kan vara läpparnas bekännelse

En ny undersökning visar att trots att majoriteten av cheferna i olika organisationer anger att värderingar är grunden i verksamhetskulturen och en av de viktigaste faktorerna när de anställer och vidareutvecklar medarbetarna hanteras oftast arbetet utan strukturerade processer eller objektiv hantering. Arbetet sker istället baserat på magkänsla, med få inslag av fakta.

Akta dig för chefer som skriker åt sina barn

Krönika

Brukar du notera hur människor behandlar, pratar med eller pratar om, sina barn? Det kan vara en god indikation på med vilket anslag de också bemöter, eller kommer att bemöta, sina medarbetare. Föräldraskap är intimt förknippat med ledarskap. Föräldraskap ÄR i många dimensioner ledarskap. Skillnaden ligger kanske i att i föräldraskapet lägger man oftare bort […]

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här