nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

FOTO: Shutterstock

Fler beredda att jobba som frilans

Nästan nio av tio svenskar, 87 procent, kan tänka sig att jobba på ett annat sätt än med traditionell tillsvidareanställning. Det visar en ny undersökning om den så kallade gig-ekonomin från Manpower Group.

– Under de senaste åren har vi sett en tydlig trend där allt fler väljer tillfälliga uppdrag före en traditionell anställning. Många ser ”giggandet” som ett sätt att lära sig nya saker och hålla sig anställningsbara på en arbetsmarknad som förändras snabbt, säger Lars Forseth, vd på ManpowerGroup Sverige.

Av dem som testat att ”gigga” vill 90 procent fortsätta. De flesta som gig-jobbar har valt att göra det, bara 14 procent väljer det för att de inte kunde hitta ett annat jobb.

Till gigg-jobb räknas bland annat

  • Betalt för uppdrag istället för tid.
  • Deltids- och extrajobb (ett eller flera).
  • Egenföretagare med långa eller kortare uppdrag.
  • Plattformsarbete, dvs kortare uppdrag du får via nätet i konkurrens med andra.
  • Uber-gig.

Anledningar bakom det här sättet att jobba:

  • Att tjäna mer pengar, 43 procent
  • Att testa nya jobb och olika typer av roller, 39 procent
  • Att lära sig nya färdigheter, 38 procent
  • För att ha ett arbete medan de letar efter en fast anställning, 29 procent
  • För ökad kontroll över sin tid, 28 procent.

Skillnader mellan kvinnor och män

Kvinnor svarar i större utsträckning än män att de kan tänka sig gig-jobb för att testa ett nytt jobb (48 procent av kvinnorna och 34 procent av männen) eller om de inte hittat något annat jobb (40 procent av kvinnorna och 20 procent av männen). Däremot svarar män och kvinnor i samma utsträckning att gig-jobb är ett sätt att kunna vara mer med familjen (19 procent av männen och 18 procent av kvinnorna).

Olika åldrar

Både unga och äldre svarar att de är öppna för att ha icke-traditionella anställningsformer. Men de mellan 50 och 65 år är främst ute efter en meningsfull jobbtillvaro. Drivkraften att ta de här jobben för att lära sig nytt ökar också med åldern.

Att gigga för att få bättre balans i livet är viktigast mellan 25 och 49 år, medan 35-39-åringar är mest benägna att gigga för karriärutveckling.

Fler nyheter

Produktivt att växla miljö på jobbet

Högskolan i Gävle har genomfört en treårig studie av aktivitetsbaserade kontor. Den visar att prestationen skiljer sig åt inom olika arbetsytor i det aktivitetsbaserade kontoret och att den stiger om man får gå undan till ett tyst rum eller sitta i en tyst zon,

Hur bra är det aktivitetsbaserade kontoret?

I ett examensarbete vid Handelshögskolan vid Karlstads universitet har två studenter undersökt hur aktivitetsbaserade kontor står sig gentemot traditionella cellkontor. Deras slutsats är att ett aktivitetsbaserat kontor ger ett högre värde för de anställda när det gäller sociala aspekter, ledarskap, produktivitet och utformning, men ett sämre värde för hälsa.

Svenska teknikkonsulter starkast i Europa

De senaste åren har varit strålande tider för den svenska teknikkonsultbranschen. Enligt den europeiska branschorganisationen är Sverige den marknad som har starkast tillväxt i Europa, även om en vändning nu är på gång i flera länder.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här