nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

FOTO: Shutterstock

Fler beredda att jobba som frilans

Nästan nio av tio svenskar, 87 procent, kan tänka sig att jobba på ett annat sätt än med traditionell tillsvidareanställning. Det visar en ny undersökning om den så kallade gig-ekonomin från Manpower Group.

– Under de senaste åren har vi sett en tydlig trend där allt fler väljer tillfälliga uppdrag före en traditionell anställning. Många ser ”giggandet” som ett sätt att lära sig nya saker och hålla sig anställningsbara på en arbetsmarknad som förändras snabbt, säger Lars Forseth, vd på ManpowerGroup Sverige.

Av dem som testat att ”gigga” vill 90 procent fortsätta. De flesta som gig-jobbar har valt att göra det, bara 14 procent väljer det för att de inte kunde hitta ett annat jobb.

Till gigg-jobb räknas bland annat

  • Betalt för uppdrag istället för tid.
  • Deltids- och extrajobb (ett eller flera).
  • Egenföretagare med långa eller kortare uppdrag.
  • Plattformsarbete, dvs kortare uppdrag du får via nätet i konkurrens med andra.
  • Uber-gig.

Anledningar bakom det här sättet att jobba:

  • Att tjäna mer pengar, 43 procent
  • Att testa nya jobb och olika typer av roller, 39 procent
  • Att lära sig nya färdigheter, 38 procent
  • För att ha ett arbete medan de letar efter en fast anställning, 29 procent
  • För ökad kontroll över sin tid, 28 procent.

Skillnader mellan kvinnor och män

Kvinnor svarar i större utsträckning än män att de kan tänka sig gig-jobb för att testa ett nytt jobb (48 procent av kvinnorna och 34 procent av männen) eller om de inte hittat något annat jobb (40 procent av kvinnorna och 20 procent av männen). Däremot svarar män och kvinnor i samma utsträckning att gig-jobb är ett sätt att kunna vara mer med familjen (19 procent av männen och 18 procent av kvinnorna).

Olika åldrar

Både unga och äldre svarar att de är öppna för att ha icke-traditionella anställningsformer. Men de mellan 50 och 65 år är främst ute efter en meningsfull jobbtillvaro. Drivkraften att ta de här jobben för att lära sig nytt ökar också med åldern.

Att gigga för att få bättre balans i livet är viktigast mellan 25 och 49 år, medan 35-39-åringar är mest benägna att gigga för karriärutveckling.

Fler nyheter

Jobbrelaterad stress ett stort arbetsmiljöproblem

En ny undersökning visar att över hälften av svenskarna upplever stress på jobbet varje vecka, och en av fem gör det dagligen. Undersökningen visar också att dubbelt så många kvinnor som män har varit sjukskrivna på grund av stress de senaste tre åren och att många företag misslyckas i det förebyggande arbetet med att motverka stress.

Konsten att hitta rätt i apparnas värld

Det gäller att hitta brytpunkten mellan artificiell intelligens som ger superkrafter och en nästan oändlig kapacitet med det vi människor har och som maskiner saknar: visioner, känslor, värderingar och viljan att bidra.

Helhetstänk viktigt vid vd:s löneförhandling

Enligt statistik från Svenskt Näringsliv låg medianlönen för en svensk vd 2017 på 76 000 kronor i månaden. Men när en blivande vd ska förhandla om lönen gäller det att väga in mycket mer än kronor och ören.

Stora arbetsgrupper ger sämre arbetsmiljö

En ny studie visar att storleken på arbetsgruppen påverkar hur vi mår på jobbet. Stora arbetsgrupper har nämligen en stark negativ inverkan på arbetsmiljön. Ju större arbetsgruppen är desto högre är risken för sjukfrånvaro och konflikter. Dessutom är stora grupper ett sänke för medarbetarnas engagemang.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här