nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

FOTO: Shutterstock

Få verksamheter i Norden är molntjänstmogna

I undersökningen Cloud Maturity Index, som utförs av analysföretaget Radar på uppdrag av IT-företagen Tieto och VMware, visar det sig att endast 14 procent av organisationerna i Norden kan betraktas som molntjänstmogna.

Jämfört med 2015 har de genomsnittliga nivåerna av molnmognad i Sverige, Finland och Norge ökat, i alla branscher. I genomsnitt är ökningen 33 procent. Finska och svenska organisationer har en högre genomsnittlig mognad än sina motsvarigheter i Norge, som dock minskat gapet och ökat sin mognad betydligt.

– Det är uppenbart att molntjänster i allt större utsträckning blivit en integrerad del av verksamheten. Molnmogna organisationer tenderar att se molnet som en viktig faktor i att hantera den dubbla utmaningen med att optimera kostnader samtidigt som man driver innovation och tillväxt, säger Inger Ekman, chef för teknologitjänster och modernisering på Tieto i Sverige i ett pressmeddelande.

Bank- och finansbranschen mest mogen

Av de fem industrisektorerna som omfattas av undersökningen finns den högsta genomsnittliga molnmognaden inom bank- och finansbranschen. Branscherna med lägst poäng, som offentlig sektor och tillverkningsindustrin, har ökat sin mognad mest.

De största upplevda hindren för att använda molntjänster bland omogna organisationer är ”säkerhet” och ”lagstiftningskrav”, medan molnmogna organisationer tenderar att uppfatta dessa som betydligt mindre hinder. Det enskilt största potentiella hindret som identifieras av molnmogna organisationer är ”svårighet att integrera molntjänster med befintlig portfölj”.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hon vann boken

"Någon annan får göra det", "jag gör det sen" eller "jag behöver tänka mer på saken". För ett par veckor sedan efterlyste Vd-tidningen era vanligaste ursäkter för att skjuta fram arbetsuppgifter och hur ni gör för att hantera dem. Nu har vi utsett en vinnare.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här