nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Ett sisyfosarbete mot toppen

Jaber Zain, vd för Cornerstone, har en stolthet som inte låter sig knäckas av vare sig främlingskap, lågkonjunkturer eller bilkrascher.

Ett av it-utbildningsföretaget Cornerstones annars strikta och stilrena kontorsrum belamras av barnmöbler och leksaker. Det är en fristad för de anställdas barn som följer med föräldrarna till jobbet och en del i vd:n Jaber Zains verksamhetsidé om nöjda medarbetare.

– Det är vår ledarskapsfilosofi att medarbetarna ska känna att det är kul att vara på jobbet. Det underlättar om barnet gillar mammas eller pappas jobb, säger Jaber Zain.

Målet är att skapa en växande arbetsplats där alla trivs och kan utvecklas. En del av planen går ut på att aldrig använda orden konjunktursvacka eller ekonomisk kris, en strategi som gett resultat.

Glansdagar för it

Jaber Zain började jobba på Cornerstone under tidigt 90-tal, en gyllene tid för it-branschen när alla skrek efter dator-kompetens. It-utbildningsföretaget som vidareutbildar experter i det senaste inom it-infrastruktur och systemutveckling startade med två klassrum hade bara pengar att köpa in datorer till ett av rummen. Från början var de sju anställda och startade som en underdog i förhållande till konkurrenterna. Idag har de expanderat till 53 anställda, 100 miljoner i omsättning och kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall.

– Vi levererade utbildningar som ledde till certifieringar och utbildningsbehovet var gigantiskt, berättar Jaber Zain.

Men när it-bubblan sprack i början på 2000-talet stod företaget inför två val, att skära ner, avskeda personal och spara som alla andra eller att satsa sig ur krisen. Valet blev det senare, och det lönade sig.

– De företag som hade fel strategi och hade satt sprätt på pengarna när det gick bra försvann under krisen. Vi var där för att hämta marknadsandelar och tillät ingen negativ stämning på kontoret trots att utbildningsbudgeten hos många företag var borta, berättar Jaber Zain.

Gjorde tvärtom

Lösningen att ta sig ur nedgången var att satsa ännu hårdare, anställa fler säljare och tänka om. När konkurrenterna började avskeda folk satsade Cornerstone på att stärka sammanhållningen. Hela företaget åkte till Jönköping på en konferens om mental träning med målsättningen att hitta en positiv anda. En av övningarna under konferensen var att medarbetarna fick lista ord som de förknippade med företaget. Jaber Zain visar stolt upp listan. Den sitter nu inramad i fikarummet som en påminnelse om vad konferensen ledde fram till, en positiv målmedvetenhet.

– När vi åkte därifrån hade vi tagit ett gemensamt beslut: Cornerstone vägrar att delta i lågkonjunkturen! Vi tänkte att om en kund spenderar mindre får vi hitta fyra till som kan täcka gapet.

Målet var att hitta fler som kunde ge mindre. Cornerstone jobbade hårdare och smartare och vågade satsa istället för att spara. Efter 2001-2002 hade de en tillväxt på 23 procent när hela branschen minskade med 50 procent. Konkurrenterna hade lagt ner eller minskat.

Under den senaste lågkonjunkturen bestämde sig Cornerstone för att ingen skulle bli uppsagd. De kompromissade några procent av vinstmarginalen för att alla skulle kunna behålla jobbet. Det gjorde att förutsättningarna för att fortsätta utvecklas var bättre för Cornerstone än för konkurrenterna när konjunkturen började återhämta sig.

– Om fler ledare vågade presentera den strategin till sina styrelser skulle samhället må mycket bättre. Vi gick ur krisen som störst på marknaden, säger Jaber Zain.

Planen är att fortsätta växa. Inom fem år hoppas Jaber Zain att Cornerstone har vidareutvecklat sina tjänster inom strategisk kompetensutveckling och tagit sig utanför Sveriges gränser.

Ledarskapet

Jaber Zain har varit vd på Cornerstone sedan 1996. Delaktighet och engagemang är ledorden som han återkommer till gång på gång. Att skapa en familjär stämning är viktigt för Jaber Zain som gärna umgås med kollegor på fritiden och som inte gör någon åtskillnad mellan sig själv som vd och person.

– Uppdraget handlar inte bara om att skydda aktieägarnas intressen. Jag har lika mycket ansvar mot anställda. Det spelar ingen roll hur duktig man är som företagsledare, är man inte omgiven av bra medarbetare når man ingen framgång. Jag gillar folk med en stark agenda och har det själv. Men den dagen min personliga agenda är starkare än Cornerstones är jag fel ledare. Jag kommer jobba med detta så länge jag har drivet för det och vill utveckla företagets framtid, säger han.

Han tror att hans medarbetare skulle beskriva honom som engagerad med ett stort hjärta. En person som kan vara hård men som alltid ställer upp för människor.

– Min filosofi är att om en medarbetare råkar illa ut ska han eller hon få mer stöd av oss än de får av sin familj. Vi har en stark gemenskap. Det handlar om att bemanna laget med rätt personer och välja medarbetare med goda värderingar och inte anställa någon bara för att han eller hon gör miljonaffärer. Alla vill ge och komma framåt, det gör de om de får göra misstag och mer ansvar. Då går det att växa i rollen, säger Jaber Zain.

En uppförsbacke mot toppen

För Jaber Zain själv var vägen till vd-skapet minst sagt en brant och snårig väg. Efter att hans far som var statsminister i Syrien störtats i en militärkupp och fängslats kom Jaber Zain till Sverige som 17-åring 1982. Han insåg snabbt att han var tvungen att lära sig svenska för att komma in i samhället och få ett arbete. Drömmen om att få arbeta med datorer hade funnits där sedan en kusin berättat om möjligheterna med den nya tekniken.

– Det kändes som ett framtidsyrke, säger Jaber Zain.

Men han fick kämpa hårt för att få tillgång till en datorutbildning i Sverige. Efter två veckor hade han anmält sig till kurser i svenska och pluggade allt han kunde.

– Jag hade bråttom och ville bli klar få fort som möjligt. Jag hade inga kompisar och inga andra aktiviteter som tog min tid. Jag insåg att jag måste lära mig om den svenska mentaliteten, humorn och kulturen fort och bra för att hitta min väg. Pratar man bara grammatiskt rätt blir det ingen full kommunikation. I Sverige stöts folk bort som som inte har den rätta rytmen. Även om en person är hjärnkirurg börjar folk prata långsamt och överdrivet tydligt, säger Jaber Zain.

Envis och viljestark

Medan han sökte programmeringsutbildningar jobbade han i flera år till och från som vaktmästare på Patentverket. Tillslut blev han antagen till en utbildning 1988.

– Nu får jag min biljett till månen! tänkte jag, säger Jaber Zain.

Då kom nästa stora hinder. En bilkrasch höll på att kosta honom livet och lärarna uppmuntrade honom att vänta ett år med att påbörja de intensiva studierna.

– Jag hade inte tid att vänta. Fast jag bröt kindbenet, såg ut som mos och låg på sjukhuset i fem veckor gav jag inte upp.

Jaber Zain har inte mycket till övers för att tycka synd om sig själv i en svår situation eller känna sig utanför samhället.

– Man måste inse förutsättningarna. Jag visste att jag måste kämpa hårdare än andra. Alla vill ju framåt, för att nå sina mål måste man visualisera det och tro att man har kapacitet, inte bara drömma. Ingenting kommer gratis.

Klasskamraterna fick jobb

Efter examen såg arbetsmarknaden ljus ut för programmerare och efter tre månader hade alla Jabers klasskamrater fått jobb på it-företag. Men det dröjde nästan ett helt år innan Jaber Zain ens blev kallad till intervju. Han gick tillbaka till jobbet som vaktmästare och köpte en begagnad skrivmaskin. Varje morgon steg han upp tidigt och läste jobbannonserna. Varje dag skrev han ansökningar på den gamla maskinen. Bitter blev han aldrig trots att han inte ens fick ett tack för visat intresse.

– Arbetsgivare ser att jag har ett konstigt namn och blir osäkra. Det betyder inte att de är rasister, att kalla mig till en intervju innebär ett större engagemang. När man anställer en person med utländsk bakgrund vet man inte om de passar socialt. Jag visste att om jag bara får komma på intervju så kommer de vilja anställa mig, säger Jaber Zain.

Så blev det också. Efter att ha fått komma på två arbetsintervjuer fick han båda jobben.

Ett var välbetalt och tryggt, ett annat lite mindre betalt men med större utvecklingsmöjligheter, SEC International som tre år senare blev Cornerstone. Jaber Zain såg sin chans att vara med och bygga upp någonting. 1996 blev han vd för hela företaget.

– Jag har alltid haft en stark vilja. Då lyckas man, säger Jaber Zain.

Taggar:

Fler nyheter

Ny bok om Management Innovation

Managementkonsulten Knut Fahlén är aktuell med den nya boken ”Dynamic Management Strategy”. I den lyfter han upp hur företag kan bli mer agila och bättre anpassade till dagens snabbrörliga verklighet. 

Sälja företaget och säkra framtiden

Krönika

Att släppa taget om sitt företag – sin egen baby – är allt annat än lätt. Det är oundvikligt att man som ägare förr eller senare ställs inför frågan: Vem ska ta över rodret när jag inte längre vill vara vd?

Prisad för sitt starka ledarskap

Kristina Fransson, Orkla Foods Sverige, har fått priset Årets Supply Chain Professional som delas ut av Silf och Accenture till den supply chain- eller inköpschef som åstadkommit framstående mätbara resultat av förändringsarbeten som väsentlig påverkat företagets resultat.

Medarbetare positiva till AI

En enkät genomförd på uppdrag av it-företaget Fujitsu visar att hela åtta av tio av anställda på medelstora företag från sju länder och regioner, däribland Norden, ställer sig positiva till AI som en positiv kraft som kan underlätta arbetsvardagen.

Ingen press på vd:n kring digitalisering

Bara en fjärdedel av svenska vd:ar upplever påtryckningar ifrån styrelsen när det kommer till digitaliseringen av verksamheten. Detta trots att nästan 30 procent av de undersökta bolagen helt saknar en formaliserad plan för den digitala omställningen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här