nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Foto: Adobe Stock

Entreprenörer har stark tävlingsinstinkt i barndomen

Det globala riskkapitalföretaget Eight Roads Ventures har genomfört en undersökning bland 300 topp tech entreprenörer i Sverige, Danmark, Frankrike, Spanien och Storbritannien. Den visar bland annat att 62 procent av de svenska entreprenörerna var tävlingsinriktade redan som barn och att 54 procent av dem tycker det är avgörande att behålla kontrollen över sina företag i framtiden.
 

Det europeiska resultatet i undersökningen Decording Ambition visar även att:

– De flesta entreprenörer haft en normal barndom. 69 procent säger att de var skötsamma som barn.

– De följer i föräldrarnas fotspår. 36 procent har föräldrar som också är entreprenörer.

– De flesta börjar tidigt. 75 procent startade sitt första bolag innan de fyllt 30 år.

– Styrelserna kan bli bättre. 38procent svarade “Min styrelse hindrar mig från att göra det jag tycker vi bör göra.”

– Det saknas tillväxtkapital. 44 procent anser att Europa behöver bli bättre på att erbjuda tillväxtkapital för entreprenörer.

– Intresset för börsnotering är stort. 44 procent säger att de siktar på en börsnotering.

– Ambitionsnivån ökar i takt med framgången. Trots att entreprenörerna driver företag med mer än 500 anställda, svarade 51 procent att de inte alls var stolta över vad de åstadkommit.

Till skillnad mot vad många tror är inte europeiska entreprenörer en samling rebeller, utan istället visar undersökningen på en skara som var flitiga elever i skolan, gick vidare till universitet och kom bra överens med sin familj. Majoriteten svarade att inspirationen till att bli entreprenörer kom från personer i deras omgivning.

Undersökningen visar även vilka utmaningar företagsgrundare står inför när deras verksamhet ska växa, bland annat när det gäller att skapa en distinkt företagskultur, få tillgång till kapital samt utbilda konsumenter. Undersökningen visar på att relationen mellan grundare och styrelse inte är helt enkel.

–  Vi hoppas att vi börjat avmystifiera tanken kring ambition så att fler företagsägare vågar satsa på att växa och att de som redan inlett sin resa kan få tillgång till bra och praktiska råd, säger Davor Hebel, Managing Partner och ansvarig för Europe Ventures på Eight Roads.

Han konstaterar att Europa är en geografiskt fragmenterad marknad.

– Men vi fann att entreprenörerna här har mer gemensamt, än saker som skiljer dem åt.  De flesta hade en lycklig barndom, arbetar otroligt hårt och har stått inför liknande utmaningar när deras verksamheter växt. Det är inte enkelt att växa för ett företag i Europa och som ekosystem är det viktigt att vi uppmuntrar fler entreprenörer att dela med sig av sina erfarenheter för att inspirera nästa generation, avslutar Davor Hebel.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hur får man det roligare på jobbet?

Den 22 september kommer Ami Hemviken, som utsågs till Årets Talare 2017, ut med med sin debutbok "Le! Det är inte tanken som räknas." Boken handlar om hur man med större medvetenhet och små förändringar av sitt sätt att agera kan få det roligare på jobbet - samtidigt som man bidrar till en mer kreativ och framgångsrik arbetsplats.

Handelns bästa företag korade

Under eventet Retail Awards delade Svensk Handel och branschtidningen Market ut tolv priser. Det nya priset Årets Arbetsgivare gick till Synoptik och utmärkelsen Årets Ledare tilldelades Synsams vd Håkan Lundstedt.

3 tips på fokuserat arbete hemifrån

I en artikel i Harvard Business Review tar time management-coachen Elizabeth Grace Saunders upp frågan om hur man håller sig fokuserad när man arbetar hemifrån. Hon har sett att de personer som är mest fokuserade och effektiva när de arbetar hemifrån är de som kan sätter tydliga gränser så att de kan få jobbet gjort.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här