nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Entreprenörer föder fler innovationer

Entreprenörer står bakom drygt hälften av alla svenska innovationer. Trots det lämnas entreprenörskapet utanför en stor del av policyagendan, konstateras i en ny rapport.

Entreprenöriellt handlande, snarare än universitetsforskning, ligger bakom en majoritet av svenska innovationer. Det visar en genomgång av Swinno, en databas över svenska innovationer. Drygt hälften av alla innovationer föds i samverkan med kunder och omvärld för att producera bättre, billigare eller i en ny marknadsnisch. På längre sikt är dessutom tillväxten högre i företag som arbetar med marknadsdrivna innovationer.

Författaren till rapporten framhåller att målet med innovationspolitiken bör vara god utbildning, förbättrad matchning på arbetsmarknaden, samt ett idogt arbete med skatter och regler för att flera ska ha drivkrafter att vilja arbeta med morgondagens lösningar.

– Många politiska initiativ syftar till att stärka innovationsklimatet, senast regeringens Innovationsråd. Men det handlar inte om hur det offentliga kan planera fram innovationer genom riktade insatser. Fokus bör ligga på breda reformer istället för på selektiva åtgärder, säger författaren Johan P Larsson, ekon dr Entreprenörskapsforum och JIBS i en kommentar till rapporten.

Läs hela rapporten, Innovation utan entreprenörskap?

 

Fler nyheter

Hur får man det roligare på jobbet?

Den 22 september kommer Ami Hemviken, som utsågs till Årets Talare 2017, ut med med sin debutbok "Le! Det är inte tanken som räknas." Boken handlar om hur man med större medvetenhet och små förändringar av sitt sätt att agera kan få det roligare på jobbet - samtidigt som man bidrar till en mer kreativ och framgångsrik arbetsplats.

Handelns bästa företag korade

Under eventet Retail Awards delade Svensk Handel och branschtidningen Market ut tolv priser. Det nya priset Årets Arbetsgivare gick till Synoptik och utmärkelsen Årets Ledare tilldelades Synsams vd Håkan Lundstedt.

3 tips på fokuserat arbete hemifrån

I en artikel i Harvard Business Review tar time management-coachen Elizabeth Grace Saunders upp frågan om hur man håller sig fokuserad när man arbetar hemifrån. Hon har sett att de personer som är mest fokuserade och effektiva när de arbetar hemifrån är de som kan sätter tydliga gränser så att de kan få jobbet gjort.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här