nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

En för en, alla för alla

Mannen skakar av köld. Han ligger på marken och täcker sig med utrivna sidor ur en dagstidning. Gråten ligger som en klump i halsen när jag passerar mannen på väg mot ett frukostseminarium om affärsutveckling. Krocken mellan min och hans verklighet känns fruktansvärt brutal.

Under mötet får jag veta att företag kan söka stöd av bland andra Tillväxtverket, 80 miljoner kronor ska delas ut. En bra möjlighet för företag med utvecklingsidéer. Jag sitter med tankarna hos mannen i tunneln under mötet och tänker att aldrig tidigare har det varit så viktigt för företag att stå för någonting mer än strävan efter lönsamhet. Det räcker inte att tycka att man gör gott genom att skapa arbetstillfällen och efterfrågade produkter och tjänster. Man måste vilja någonting i samhället också.

Ta skoföretaget Tom’s till exempel. Grundaren Blake Mycoskie fick sin idé i slummen i Argentina: Den som köper ett par skor kanske också vill visa solidaritet med fattiga. Idag, åtta år senare, har 10 miljoner par skor delats ut i utvecklingsländer enligt en artikel i SvD Näringsliv. Nu ska företaget tillämpa affärsmodellen ”One for one” på fler områden, först kaffe och därefter ett nytt affärsområde varje år.

I år är det valår och det väcker tankar om framtiden. Vilket slags samhälle vill vi ha och hur kan vi som individer och företag bidra till dess utveckling?

Hör gärna av dig med hur ditt företag arbetar för mer än lönsamhet och tillväxt, vi är nyfikna!

Taggar:

Fler nyheter

Hållbarhet en viktig fråga

En ny rapport visar att potentiella medarbetare anser att företag och organisationer som arbetar aktivt med hållbarhet har högre attraktionskraft. Likaså är det viktigt för många verksamheter att vara etablerade i en kommun som arbetar för hållbar utveckling.

AI kan hjälpa ledare

En ny studie visar att Artificiell intelligent, AI, förstärker framgångsrika ledares färdigheter, hjälper dem att sätta bättre mål och frigöra tid. AI kan hjälpa ledare att vara just ledare.

Nytt verktyg som stöttar chefer

Prevent har tillsammans med Svenskt Näringsliv, LO och PTK tagit fram ett enkelt webbverktyg som ger tips och råd om hur man som ledare skapar en hållbar arbetsmiljö där alla trivs och känner sig delaktiga.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här