nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

En för en, alla för alla

Mannen skakar av köld. Han ligger på marken och täcker sig med utrivna sidor ur en dagstidning. Gråten ligger som en klump i halsen när jag passerar mannen på väg mot ett frukostseminarium om affärsutveckling. Krocken mellan min och hans verklighet känns fruktansvärt brutal.

Under mötet får jag veta att företag kan söka stöd av bland andra Tillväxtverket, 80 miljoner kronor ska delas ut. En bra möjlighet för företag med utvecklingsidéer. Jag sitter med tankarna hos mannen i tunneln under mötet och tänker att aldrig tidigare har det varit så viktigt för företag att stå för någonting mer än strävan efter lönsamhet. Det räcker inte att tycka att man gör gott genom att skapa arbetstillfällen och efterfrågade produkter och tjänster. Man måste vilja någonting i samhället också.

Ta skoföretaget Tom’s till exempel. Grundaren Blake Mycoskie fick sin idé i slummen i Argentina: Den som köper ett par skor kanske också vill visa solidaritet med fattiga. Idag, åtta år senare, har 10 miljoner par skor delats ut i utvecklingsländer enligt en artikel i SvD Näringsliv. Nu ska företaget tillämpa affärsmodellen ”One for one” på fler områden, först kaffe och därefter ett nytt affärsområde varje år.

I år är det valår och det väcker tankar om framtiden. Vilket slags samhälle vill vi ha och hur kan vi som individer och företag bidra till dess utveckling?

Hör gärna av dig med hur ditt företag arbetar för mer än lönsamhet och tillväxt, vi är nyfikna!

Etiketter:

Fler nyheter

Vd-brevet vanligast vid ID-kapningar

En ny undersökning visar att 45 procent av svenska företag med upp till 250 anställda har drabbats av eller utsatts för ett försök till en ID-kapning och hela 30 procent under det senaste året. Vd-brevet är det vanligaste sättet.

300 anmälda till Vd-dagen

En verklig rivstart. Intresset för Vd-tidningens nya konferens Vd-dagen som hålls på Grand Hotel den 1 oktober är mycket stort. Hittills har 300 personer anmält sitt deltagande. Det är nästan en fördubbling jämfört med förra året då konferensen hölls för första gången.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här