nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Foto: Adobe Stock

Digitalisering suddar ut gräns mellan arbete och familjeliv

I en ny studie som forskare vid tre svenska universitet gjort visas att den ökade användningen av digital teknik på ett grundläggande sätt påverkat organisering av arbete och i förlängningen även arbetsförhållanden i dagens arbetsliv. Utvecklingen har bidragit till att tidigare tydliga gränser mellan arbete och övrigt liv suddats ut.

Forskare har i en studie undersökt hur chefer och medarbetare hanterar arbete och privatliv i ett digitalt arbetsliv. En central del i digitaliseringen av arbetslivet är att tekniken genom bärbara datorer och smartphones utmanat arbetets traditionella gränser och möjliggjort att arbete kan utövas på fler platser och vid andra tider än vad som tidigare varit möjligt. Utvecklingen har direkta konsekvenser för arbets- och familjeliv och för medarbetares hälsa när det gäller stress, återhämtning och upplevelser av egenkontroll i arbetet.

I en digital kontext finns det många olika sätt att hantera de olika sfärer som arbete och privatliv utgör. Det innebär också att olika stöd och förebyggande arbetsmiljöarbete inom organisationer behövs.

Läs mer: Hot och möjligheter med digitaliseringen

Teknologie doktor och docent Kristina Palm vid Karolinska Institutet, Ann Bergman, professor vid Karlstads universitet och Calle Rosengren, filosofie doktor vid Lunds universitet har gjort en dagboks- och intervjustudie om hur chefer och medarbetare i tre industriföretag hanterar arbete och privatliv i ett arbetsliv där det digitala arbetssättet påverkar vardagen.

Centrala frågeställningar som projektet fokuserat på är: hur hanterar chefer och HR-ansvariga den digitala tekniken i relation till en hållbar arbetsmiljö? Vilka strategier använder anställda för att hantera det som den digitala tekniken innebär, med olika krav och möjligheter kring tillgänglighet?

Läs mer: Ökad digitaliseringstakt bland svenska företag

Studien presenteras på ett seminarium hos AFA Försäkring den 18 september.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Akta dig för chefer som skriker åt sina barn

Krönika

Brukar du notera hur människor behandlar, pratar med eller pratar om, sina barn? Det kan vara en god indikation på med vilket anslag de också bemöter, eller kommer att bemöta, sina medarbetare. Föräldraskap är intimt förknippat med ledarskap. Föräldraskap ÄR i många dimensioner ledarskap. Skillnaden ligger kanske i att i föräldraskapet lägger man oftare bort […]

5 tips till en ny chef

Med chefsrollen följer många nya uppgifter och nya utmaningar att bita i. It-företaget Flex Applications har sammanställt 5 tips till en ny chef.

Mejl – elak tidstjuv eller viktig kommunikationskanal?

Mejl är ett kommunikationsverktyg som alla vd:ar använder på olika sätt. Men det gäller att hantera mejlen på rätt sätt så att man inte drunknar i sin mejlbox. Att införa en mejlpolicy i företaget kan vara ett bra sätt att få ordning på torpet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här