Delaktighet avgörande för trivsam arbetsplats

Arbetsmiljö Delaktighet är avgörande för att en organisation ska fungera optimalt där medarbetarna trivs och är engagerade och där den digitala tekniken utnyttjas till fullo. Det har forskare vid Mälardalens högskola, MDH, kommit fram till.

Delaktighet avgörande för trivsam arbetsplats

I projektet DAO, Digitaliserat arbete och organisation, har åtta forskare under ett år granskat svenska metallföretag i omställningen till en digitaliserad verksamhet. Forskarna har bland annat studerat vilka ledarskapsformer, organiseringsformer och arbetsformer som behövs för att företagen ska kunna dra nytta av digitaliseringens potential och för att se vilka utmaningar och möjligheter som finns med digitaliseringen och vilken ny kompetens som kommer att behövas. Fokus har legat på produktionen inom företagen, vilket är området där man kommit längst inom digitalisering i branschen.

– När man inför ny teknik, som ofta är digital, handlar det inte enbart om en teknisk fråga utan om en förändringsprocess för organisationen och för människorna i organisationen. Ny teknik är oftast inte användbar i sig utan blir användbar först när den blir en meningsfull del av hur man organiserar sitt arbete och verksamheten, säger Lucia Crevani, docent i företagsekonomi vid MDH. 

Forskningen visar att delaktighet är avgörande för att bygga en optimalt fungerande organisation.

– Delaktighet kan skapas genom att involvera medarbetare från produktionen i beslut och i utvecklingen av nya lösningar, och genom att låta dem ta del av information som rör företaget och dess planer. Delaktighet främjas också genom formaliserade karriärvägar och utbildningsprogram, och genom att bygga upp en förståelse för att alla inom verksamheten är del av en och samma process berättar Anna Launberg, universitetslektor i företagsekonomi vid MDH. 

Forskargruppen menar att detta är själva kärnan i det organisatoriska förändringsarbete som svenska metallföretag i och med digitaliseringen nu står inför. För att lyckas i detta arbete behöver metallföretag utmana organisatoriska gränser: horisontellt och vertikalt, mellan enheter, avdelningar, olika yrkesgrupper och chefer. På så vis skapas förutsättningar för kunskapsspridning, gemensamt beslutsfattande och gemensam problemlösning.

Projektet har drivits av MDH i samarbete med Jernkontoret och Chalmers och har utförts inom Strategiska innovationsprogrammet för metalliska material, en gemensam satsning av Vinnova, Formas samt Energimyndigheten. Totalt har nio rapporter skrivits inom ramen för projektet.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.