nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

– När vi varken svarar i telefon eller på mejl upplevs vi förstås som nonchalanta och eventuella kunder väljer i stället något annat alternativ. Vår ekonomi och verksamhet har blivit mycket lidande, säger Olle Forsell.

Dålig täckning hämmar småföretagande

Bredbandet blir allt bredare och både telefoni och internet är en självklarhet för många svenska småföretagare. Olle Forsell, företagare i Ydre kommun, är glad om telefonin fungerar

– Jo tack, jag hör dig bra. Men det blir mycket svårare när det regnar eller snöar, säger Olle Forsell, landsbygdsföretagare i Ydre kommun.

Fram tills för fyra år sedan var det mesta frid och fröjd på Kalvefalls gård i Österbymo, där Olle Forsell och Åsa Strandberg drivit hästgård med turistverksamhet och vandrarhem sedan slutet av 1990-talet.

Skrotat kopparnät

För fyra år sedan skrotade Telia det gamla kopparnätet och klippte tråden som släppte fram telefoni och internet via telejacket. Telenätet skulle moderniseras och det var då problemen började för Olle Forsell och Åsa Strandberg.

– En tekniker från Telia var här och satte upp en låda för telefonmottagning. Sedan dess har det knappt gått att ringa varken ut eller in, säger Olle Forsell och suckar djupt.

Ständig radioskugga

Hästgården ligger i ett skogslandskap drygt 270 meter över havet. Men omgivningen är ännu högre vilket gör att Olle Forsells företag hamnar i skuggan av alla möjliga master för telefoni och internet.

För att överhuvudtaget kunna fortsätta driva verksamheten, letade Olle Forsell efter alternativ och valde slutligen ip-telefoni och internet från Net1 via radiolänk med riktantenn mot masten i Tranås, 3,5 mil bort. Till en början fungerande det hyfsat bra. Men i och med att fler i området skaffade samma lösning blev det tuff konkurrens om signalstyrkan.

– Under sommarmånaderna och högtidshelger gick det i princip inte att använda telefonen eftersom folk då kom till sina sommarstugor som ligger närmare masten än vi, förklarar Olle Forsell.

Kör en mil för mottagning

Konkret innebar det att en googlesökning på nätet kunde ta över tio minuter och i den mån någon försökte använda mobiltelefoner och skicka eller ta emot sms, så droppade alla meddelanden in vid tre på natten, när ingen annan tog upp signalkraft.

– För att sköta bankärenden över internet körde vi en mil in till samhället i Österbymo där vi också passade på att kolla och besvara mejl från kunder som försöker boka in sig hos oss.

Det hela var förstås helt ohållbart och Olle Forsell försökte med allt från att bjuda in riksdagspolitiker för att förklara situationen till att be om hjälp och rådgivning från Post- och telestyrelsen. Men vad han än gjorde verkade det om ingen kunde göra något för att lösa problemen.

Internet via satellit

Numera får Olle Forsell internet via satellit, genom norska Parabolbredband, en lösning som kompletteras av Telias senaste lösning för IP-telefoni.

Enligt Post- och telestyrelsens egna riktlinjer, ska de hjälpa till med upphandling av en operatör om ett hushåll eller företag inte lyckas få telefoni genom Telia eller något annat telebolag på marknaden.

– Trots att jag lagt ner flera timmars telefontid och mejlande med PTS har jag inte fått någon hjälp av dem. Parabolbredband lyckades jag själv hitta och jag tror vi var deras andra abonnent i Sverige.

När allt fler företagare kräver hastigheter på 100 mb/s för att driva och utveckla sina företag, kan man tycka att det är ganska lite att glädjas över att kunna svara i telefon och skicka e-post från kontoret.

Text: Magnus Bergström

Fler nyheter

7 fallgropar för nya vd:ar

Michael D. Watkins, professor i ledarskap och organisationsförändringar vid IMD, konstaterar att de första månaderna på det nya vd-jobbet kan vara avgörande för om vd:n blir framgångsrik eller inte. Han lyfter fram sju vanliga fallgropar för nya vd:ar.

Så upptäcker du en psykopat

De är charmiga, specialister på retorik och experter på att manipulera. De lovar guld och gröna skogar men skapar psykosocialt lidande och ekonomiskt svinn i mångmiljardklassen. Här är tipsen för att upptäcka en psykopat.

Nu startar Vd-tidningen Premium

Artiklar

Vd-tidningen satsar allt mer på att bli digital. Idag startar vi därför vår premium-tjänst. Under Vd-tidningen Premium kommer våra prenumeranter få exklusiv tillgång till fördjupade nyheter och en digital kunskapsbank på vår sajt, förutom själva magasinet.

Ny bok om konsten att välja rätt chef

Författaren och ledaren Maria Uggelberg har kommit ut med boken ”Allt är chefens fel – om att välja rätt chef för att må bra på jobbet”. Boken handlar om hur man förstår vilken typ av ledarskap och företagskultur som råder på ens arbetsplats.

Vintergatan ett stöd i utvecklingen

Den 11 april kommer Cecila Nordén, verksamhetsarkitekt vid IRM, ut med boken ”Vintergatan - din verksamhetskarta” där hon berättar om denna modell för verksamhetsutveckling. En metod som utvecklats tillsammans med TUI och ett trettiotal andra företag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här