nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

FOTO: Shutterstock

Bra chefer det som lockar unga – och får dem att stanna

Hur lockar man unga att jobba i ens företag? En ny mätning av vad unga värderar på arbetsmarknaden visar att det viktigaste är ”Bra chef/ledarskap”. Att ha bra relationer till chefen är också det näst viktigaste för att få unga att stanna.

Drygt 11 000 studenter och akademiker i början av sin karriär har svarat på frågorna i årets upplaga av Young Professional Attraction Index (YPAI), som Academic Work och Kantar Sifo tagit fram.

I den svarar 62 procent att ”Bra chef/bra ledarskap” är viktigast när de söker jobb.

– Att välja en bra chef har i dag blivit lika viktigt som att välja en bra arbetsplats. Jämfört med ”trevliga kollegor och bra stämning”, som låg högst i förra årets rapport, finns det ju dessutom en tydligare koppling mellan ledarskapet och hur medarbetarna och verksamheten utvecklas, vilket också är viktigt för målgruppen, säger Svante Randlert, Business and People Advisor på Academic Work.

Att arbeta med sitt arbetsgivarvarumärke blir en allt viktigare del av det affärsstrategiska arbetet för företag och organisationer. Och den här undersökningen ger arbetsgivarna information om vad de behöver tänka på för att attrahera unga med den bästa kompetensen.

På listan över vad som får unga att stanna på en arbetsplats hamnar ”Relation till chef och medarbetare” tvåa efter ”möjlighet att kunna byta roll eller ansvarsområde inom organisationen”.

– Se helt enkelt till att ha ett bra ledarskap och möjlighet för de anställda att växa, så stannar de längre, säger Svante Randlert.

Vad är viktigt för dig hos en arbetsgivare eller när du väljer arbetsplats?

1. Bra chef/ledarskap 62%
2. Trevliga arbetskollegor och bra stämning 61%
3. Bra lön och förmåner 56%
4. Goda utvecklingsmöjligheter 53%
5. Flexibel arbetsplats och arbetstid 38%
6. Företagets värderingar och kultur 35%
7. Trygga anställningsvillkor 35%
8. Utmanande arbetsuppgifter 35%
9. Geografiskt läge/närhet till hemmet 29%
10. Bra fysisk arbetsmiljö 20%

Vad är den starkaste anledningen till att du stannar hos en arbetsgivare?

1. Möjlighet att byta roll/ansvarsområde inom organisationen 35%
2. Relation till chef och medarbetare 33%
3. Bra lön 17%
4. Företagskulturen 14%
5. Andra förmåner 2% 

Läs också: Unga talanger kräver en ny typ av ledarskap 

Fler nyheter

Är du en skrämmande vd?

Krönika

Som vd kan du vara skrämmande. Dina ord och dina handlingar skapar oproportionerligt starka reaktioner bland dina kollegor. Ditt missnöje, din kritik och ditt kontrollerande skapar rädslor som triggar omedvetna och uråldriga instinkter hos dina medarbetare som leder till lägre engagemang. Hjärnforskning ger väl underbyggda vetenskapliga förklaringar till varför medarbetares engagemang för sitt jobb dämpas […]

Viktig med strategier för att minska stressen

Studenterna Magdalena Beijner och Johan Wahldén vid Högskolan i Kristianstad har i ett examensarbete studerat hur tidspressen hanteras inom revisionsbranschen. Deras slutsats är revisorer och revisorsassistenter använder strategier som både tar itu med känslorna som kan uppstå av stress och som går direkt till källan till stressen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här