nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Bli en bättre Leanledare

Låt chefer och ledare se sig som lärare och coacher. Organisera dialog på olika sätt. Och planlägg erfarenhetsutbyte under hela resans gång. Det är tipsen för att lyckas med Leanledarskapet.

Marie Williams, managementkonsult, Implement MP, berättar att hennes erfarenhet är att de flesta verksamheter som arbetar enligt Lean har själva produktionssystemet med dess flöden på plats. Men ofta saknar de känslan för själva filosofin och för människorna i organisationen.

– Många ser sin organisation som en komplicerad och unik apparat istället för att se organisationen som ett levande system med människor.

Hennes tips för att lyckas på Leanresan vänder sig till chefer och ledare i organisationen.

– Att besvara varför-frågan är viktig. Varför ska ni arbeta enligt Lean, och var ärlig! Är målet att bli av med personal, säg det i så fall. Ni kommer alltid att ha tvivlare på resan så var också öppen med att det kanske finns saker som inte kommer att bli bättre, säger Marie Williams.

Just kommunikationen är en viktig bit. Både chefer och medarbetare kommer att fråga sig vad de vinner på Leanarbetet så att organisera dialog är en pusselbit.

– Organisera prat i olika forum, gör man inte det börjar det snackas i korridorerna och bli rykten. Det går att prata om svåra saker även i större sällskap, bland annat genom en gallerivandring eller att ordna en paneldebatt med ledningen.

Marie Williams tipsar även om att planlägga erfarenhetsutbyte, och inte bara i början av processen, utan under hela resans gång. Hon tycker inte att man ska samla en expertgrupp i staben, utan istället tänka igenom vilka förändringsledare som finns i organisationen.

– Ledare och chefer bör också vilja vara lärare och coacher, men det krävs olika egenskaper för att dra igång arbetet och att sedan förvalta det. Som ledare bör man gå till sig själv och se vad man passar som.

Fler nyheter

Slarv med säkerheten för USB-enheter

Det är dåligt ställt med svenskarnas vanor för att skydda sina USB-enheter visar en undersökning beställd av it-företaget Kingston Digital. Hälften av alla yrkesverksamma har inga säkerhetsåtgärder för att skydda dessa – något som kan stå företag dyrt.

Ny bok om Management Innovation

Managementkonsulten Knut Fahlén är aktuell med den nya boken ”Dynamic Management Strategy”. I den lyfter han upp hur företag kan bli mer agila och bättre anpassade till dagens snabbrörliga verklighet. 

Sälja företaget och säkra framtiden

Krönika

Att släppa taget om sitt företag – sin egen baby – är allt annat än lätt. Det är oundvikligt att man som ägare förr eller senare ställs inför frågan: Vem ska ta över rodret när jag inte längre vill vara vd? Och hur ska det gå till?

Prisad för sitt starka ledarskap

Kristina Fransson, Orkla Foods Sverige, har fått priset Årets Supply Chain Professional som delas ut av Silf och Accenture till den supply chain- eller inköpschef som åstadkommit framstående mätbara resultat av förändringsarbeten som väsentlig påverkat företagets resultat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här