nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Det finska mjukvaru- och tjänsteföretaget Tieto är det första nordiska företaget att sätta en artificiell intelligens (AI) på ledande position. FOTO: Shutterstock

Artificiell intelligens tar plats i ledningsgrupp

Det börsnoterade IT-företaget Tieto har som första företag i världen utsett en artificiell intelligens, Alicia T, som fullvärdig medlem i företagets ledningsgrupp.

Alicia T har som främsta uppdrag att bidra till att göra ledningsgruppen datadriven och hjälpa affärsenheten med att utveckla nya möjligheterna i den datadrivna världen.

Nyskapande intelligens

– Jag är stolt över att vi som första nordiska företag har välkomnat en AI som medlem i ledningsgruppen för en affärsenhet. Jag är övertygad om att AI kommer hjälpa oss att hitta information och fatta databaserade beslut som människor kanske inte tänker på, och på så vis bidra till att skapa något helt nytt och oförutsett, säger Ari Järvelä, ansvarig för datadrivna affärer på Tieto.

Avancerad analys

Alicia T:s roll i ledningsgruppen är att stödja datadrivet beslutsfattande och införa nydanande idéer med hjälp av maskinell intelligens och avancerad dataanalys. Tekniskt är Alicia T utrustad med ett samtalsgränssnitt, som gör det möjligt att föra ett samtal eller ställa frågor. I sin nuvarande form är AI:n en grundkonstruktion som kommer att fortsätta utvecklas vidare, både vad gäller form och datakapacitet.

Stora mängder data

– Artificiell intelligens är ett område som utvecklas i snabb takt. Med det här projektet vill vår enhet studera effekterna av beslutsfattande i en affärsenhet bestående av både människor och robotar. I framtiden kommer den artificiella intelligensen att vara ännu smartare och kunna bearbeta ännu större mängder data från olika källor, spår Taneli Tikka, innovationschef på Tietos enhet för datadrivna affärer.

Fler nyheter

Så upptäcker du en psykopat

De är charmiga, specialister på retorik och experter på att manipulera. De lovar guld och gröna skogar men skapar psykosocialt lidande och ekonomiskt svinn i mångmiljardklassen. Här är tipsen för att upptäcka en psykopat.

Nu startar Vd-tidningen Premium

Artiklar

Vd-tidningen satsar allt mer på att bli digital. Idag startar vi därför vår premium-tjänst. Under Vd-tidningen Premium kommer våra prenumeranter få exklusiv tillgång till fördjupade nyheter och en digital kunskapsbank på vår sajt, förutom själva magasinet.

Ny bok om konsten att välja rätt chef

Författaren och ledaren Maria Uggelberg har kommit ut med boken ”Allt är chefens fel – om att välja rätt chef för att må bra på jobbet”. Boken handlar om hur man förstår vilken typ av ledarskap och företagskultur som råder på ens arbetsplats.

Vintergatan ett stöd i utvecklingen

Den 11 april kommer Cecila Nordén, verksamhetsarkitekt vid IRM, ut med boken ”Vintergatan - din verksamhetskarta” där hon berättar om denna modell för verksamhetsutveckling. En metod som utvecklats tillsammans med TUI och ett trettiotal andra företag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här