nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Entreprenörer och företagare behöver stabila och förutsägbara regler. De så kallade 3:12- reglerna är ett mycket komplext regelverk som ändrats 23 gånger på 25 år. Nu är det alltså dags igen, vilket orsakar debatt. FOTO: Shutterstock

3:12-regler går vidare till lagrådet för översyn

Nu har 49 remissinstanser sagt sitt om förslagen till justeringar av 3:12-reglerna.

Nu har 49 remissinstanser sagt sitt om förlaget på ändrade regler för delägare i fåmansföretag, eller entreprenörsskatten som regelverket kommit att kallas. En av de tyngsta remissinstanserna, Skatteverket, ger i stort förändringarna tummen upp, men vill att vill att delägarens egen lön inte ska ingå i löneunderlaget och att företagaren inte ska få göra någon uppräkning på sparade gränsbelopp.

Kritik från Svensk Näringsliv

Krister Andersson, sakkunnig i skattefrågor på Svensk Näringsliv är mycket kritisk: 

– Finansdepartementet borde lyfta blicken och sänka de höga marginalskatterna. Den stora skillnaden mellan skatt på tjänsteinkomst (upp till 57 procent) och skatt på kapitalinkomst (20 procent i 3:12-systemet) är grundorsaken till den spänning som 3:12-regelverket försökt hantera, säger han. 

Nya regler vid årsskiftet

Finansdepartementet kommer nu att bearbeta remissvaren och förslaget går sedan vidare till lagrådet. Tanken är att de nya reglerna ska börja gälla från och med den 1 januari 2018.

En heltäckande genomgång av förslaget finns i årets första nummer av Vd-tidningen.

Fler nyheter

7 fallgropar för nya vd:ar

Michael D. Watkins, professor i ledarskap och organisationsförändringar vid IMD, konstaterar att de första månaderna på det nya vd-jobbet kan vara avgörande för om vd:n blir framgångsrik eller inte. Han lyfter fram sju vanliga fallgropar för nya vd:ar.

Så upptäcker du en psykopat

De är charmiga, specialister på retorik och experter på att manipulera. De lovar guld och gröna skogar men skapar psykosocialt lidande och ekonomiskt svinn i mångmiljardklassen. Här är tipsen för att upptäcka en psykopat.

Nu startar Vd-tidningen Premium

Artiklar

Vd-tidningen satsar allt mer på att bli digital. Idag startar vi därför vår premium-tjänst. Under Vd-tidningen Premium kommer våra prenumeranter få exklusiv tillgång till fördjupade nyheter och en digital kunskapsbank på vår sajt, förutom själva magasinet.

Ny bok om konsten att välja rätt chef

Författaren och ledaren Maria Uggelberg har kommit ut med boken ”Allt är chefens fel – om att välja rätt chef för att må bra på jobbet”. Boken handlar om hur man förstår vilken typ av ledarskap och företagskultur som råder på ens arbetsplats.

Vintergatan ett stöd i utvecklingen

Den 11 april kommer Cecila Nordén, verksamhetsarkitekt vid IRM, ut med boken ”Vintergatan - din verksamhetskarta” där hon berättar om denna modell för verksamhetsutveckling. En metod som utvecklats tillsammans med TUI och ett trettiotal andra företag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här